Vlaamse fruittelers willen meer waardering voor hun beroep

Bloesems
“Fruit van hier geeft dubbel plezier”. Het is geen ijdele boodschap. Nu het bloesemseizoen er aankomt, kunnen wij met zijn allen enkele weken lang volop genieten van het prachtige schouwspel dat de natuur ons biedt. Enkele maanden later zijn die duizenden bloemetjes getransformeerd tot smakelijke vruchten. Dat alles wordt mogelijk gemaakt door onze Vlaamse fruittelers en die willen meer waardering voor hun werk.

Na een lange en moeilijke winter ontwaken we allen uit onze winterslaap. Tijd om naar buiten te trekken, hoewel het weer daar momenteel niet direct toe uitnodigt. Wandelen en fietsen zijn onze nationale sport geworden en we genieten met volle teugen van een landschap dat, net als wij, ontwaakt.

“Het hoogtepunt van dit ontwaken zijn de bloesems”, zegt Luc Borgugnons, fruitteler en voorzitter van de sectorvakgroep Fruit, “maar zonder fruittelers zijn er geen bloesems. Het landschap dat u aanschouwt, is het resultaat van het jaarrond harde werk van de Vlaamse fruitteler/landbouwer. Corona of niet, de fruitteler werkte hard om iedereen van gezond en heerlijk fruit te voorzien. De bloesemperiode brengt positiviteit en kleur in het landschap. Meeliftend op dit succes willen we met onze bloesemactie het brede publiek op een aangename manier kennis bijbrengen over de fruitteelt jaarrond.”

Dat wordt de komende weken benadrukt met de bijna 200 spandoeken in het veld én een tiental bloesemwandelingen. Die wandelingen zijn voor iedereen toegankelijk en je leert er in vijf filmpjes meer over de fruitteelt doorheen het jaar. Met die kennis kan je zeker antwoorden op de vragen in de online quiz. De wandeling in het Hageland, zo’n 6,50 km lang, start aan trefpunt Rode in Glabbeek. De wandeling is bewegwijzerd. Je kan starten wanneer je wil, maar hou er wel rekening mee dat je tijdens jouw uitstap mensen kan tegen komen die aan ’t werk zijn. Hou het ook netjes en laat zeker geen afval onderweg achter. Info: dirk@rodeleeft.be.

Lees meer over