Verkeersinstituut Vias scherp voor ongeval van OHL-speler Kiyine: "Hij wou het wereldrecord schansspringen breken"

Kiyine

Verkeersinstituut Vias reageert heftig op het zware ongeval van een speler van OHL die als een komeet een sporthal in het Luikse Flémalle binnenvloog. Ze dringen aan op extra begeleiding voor voetballers, in dit geval dus bij OHL.

Het ongeval gebeurde op een lange en rechte baan langs de Maas met een grote rotonde waar de maximale snelheid 90 kilometer per uur bedraagt.

“De speler in kwestie wou blijkbaar het wereldrecord schansspringen kloppen, daar is hij dan wonderwel in geslaagd. De chauffeur reed ver boven de toegelaten snelheid gezien de omstandigheden ter plaatse. Anders kan je nooit zo’n hoge vlucht maken”, opent woordvoerder bij Vias, Stef Willems.

“In elke voetbalclub krijgen soms jonge jongens bij het ondertekenen van hun eerste profcontract krachtige wagens, in dit geval was het nog een bescheiden wagen. Een Mercedes van de A-klasse, maar pas op daar haal je nog 200 kilometer per uur mee. Het is geen goed signaal om jonge spelers zo’n krachtige wagen te geven. Die voetballers worden psychologisch begeleid en ook op vlak van dieet, maar is daar nu werkelijk niemand die hen wijst op de gevaren op de openbare weg? Dat ze moeten oppassen zodat ze zichzelf en anderen niet in gevaar brengen en komend weekend nog moeten komen voetballen? We zijn ontsnapt aan een enorm drama, amper enkele minuten voordien stonden er nog vele kinderen in de hal", weet Willems.

"Het gaat soms om jongeren die in een cocon leven en die snel veel geld verdienen. Ze denken dat hen niets kan overkomen en daar komt wat machogedrag bij kijken. We reageren als Vias nu iets forser omdat het al de zoveelste profvoetballer is die in een zwaar ongeval is betrokken. Sommige voetballers hebben een abonnement op de rechtbank. Er zitten uiteraard ook verstandige jongens tussen. Het wordt tijd dat de Pro League in het voetbal een sterk signaal geeft zodat er iets gebeurt om zo’n mogelijke drama’s te voorkomen. Zoiets betekent imagoschade voor alle betrokken partijen. We willen dat de weg een veilige plaats is voor iedereen en willen zeker geen bepaalde groep stigmatiseren, maar er moet iets gebeuren zoveel is duidelijk. Sommigen moet je op hun plichten wijzen naast het veld, ook bij OHL zal en zou dat nu moeten gebeuren.”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over