Trekpaard Cyril wint eerste kampioenschap boomslepen

Boomsleepkampioenschap in Gelrode, Cyril (rechts) in actie

In Gelrode vond onlangs het eerste boomsleepkampioenschap voor trekpaarden plaats. Dit werd gewonnen door trekpaard Cyril van menner Marc Goossens uit Halle.

De vzw ‘De Voermannen van nu’ aan de Rillaarsebaan in Gelrode organiseerde onlangs het eerste kampioenschap boomslepen voor trekpaarden.

"Tijdens de proeven namen zowel ervaren als nieuwe voermannen het tegen elkaar op. Samen met hun aangespannen trekpaard dienden ze zo snel en foutloos mogelijk een parcours af te leggen waarbij niet alleen kracht maar vooral ook techniek erg belangrijk is. In totaal namen 14 paarden deel aan de wedstrijd", zegt gedeputeerde Ann Schevenels (Open Vld).

In de voormiddag was er een precisieproef waarbij 6 situaties uit het sleepwerk werden nagebootst. Hierbij eindigden de paarden Cyril, een Brabants trekpaard van 12 jaar van menner Marc Goossens uit Halle en Kadé, een jonge Boulonnais, een zwaar trekpaard uit de Franse regio van Boulogne, van menner Davy Cools ex aequo.

In de namiddag volgde dan een trekwedstrijd boomstammen, van licht naar telkens zwaarder, over een afstand van 25 meter. De trekpaarden moesten deze proef in diervriendelijke stap uitvoeren. Deze proef werd ook gewonnen door Cyril van menner Marc Goossens, waardoor hij eindwinnaar werd. De tweede plaats was voor menner Davy Cools met Kadé en op de derde plaats eindigde Dirk Zöll uit Duitsland, met Brabants trekpaard Whotan.

"Naar schatting 400 tot 500 belangstellenden kwamen kijken naar deze krachtmeting. Dat is een mooi aantal en een bewijs dat onze werking om het trekpaard onder de aandacht te brengen, succesvol is", zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).

"We zijn blij dat dit unieke event plaats vond in Vlaams-Brabant”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA). “Onze provincie is gekend om zijn vele jaarmarkten, stoeten en processies waar het Brabants trekpaard een hoofdrol in opeist. Zo’n kampioenschap draagt ontegensprekelijk bij om de trekpaardencultuur te bewaren."

Lees meer over