Subsidies voor Vlaams-Brabants erfgoed

9 september 2021 | 19u51 | Gepost door annpeeters
salon

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor drie restauratieprojecten in Vlaams-Brabant. De Vlaamse Overheid kent voor deze projecten samen een premie van 421.226,93 euro toe. “Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele. 

Restauratie van de parochiekerk Sint-Martinus in Dormaal (Zoutleeuw)

Het dak, de gevels en de glas-in-lood ramen van de 18de-eeuwse classicistische parochiekerk worden hersteld. In 1987 werd de kerk beschermd als monument. Samen met de pastorie en de voormalige kosterswoning vormt de kerk ook een beschermd dorpsgezicht. In de kerk bevindt zich een interessant orgel, dat al in 1981 werd beschermd. Voor deze restauratie is een premie van 127.726,93 euro toegekend.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/43188

Restauratie 9 schilderijen uit het historisch stadhuis van Leuven

Negen schilderijen uit twee salons van het historisch stadhuis worden vakkundig gedemonteerd, geconserveerd en gerestaureerd. Deze schilderijen zijn ingewerkt in de lambriseringen, schouwen en het plafond van de salons. De salons bevinden zich in het achterhuis, het oudste deel van het laatgotische stadhuis. De statige inrichting van de salons dateert van het midden van de 19de eeuw. Normaal vinden in de salons de huwelijken plaats. Sinds dit voorjaar worden de muren, wanden en plafonds van de salons gerestaureerd met een restauratiepremie. De ideale gelegenheid om nu ook de schilderijen door gespecialiseerde restaurateurs te laten conserveren. Voor de restauratie is een premie van 118.500 euro toegekend.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/42150

Restauratie van de parochiekerk Sint-Salvator van Hakendover (Tienen)

Er worden stabiliteitswerken aan de kerkhofmuur van de Sint-Salvatorkerk uitgevoerd. De kerk is sinds 1937 beschermd en heeft een romaanse kern uit de 12de eeuw. Sinds de middeleeuwen is het een belangrijke bedevaartkerk met twee jaarlijkse processies die al zouden bestaan sinds de 7de eeuw en trekken vandaag de dag nog steeds vele bezoekers. Het statige karakter van het kerkgebouw wordt nog onderstreept door het omliggend kerkhof en de kerkhofmuur die op sommige plaatsen tot vijf meter hoogte reikt. De muur is volledig in witte natuursteen opgebouwd met een smeedijzeren hekwerk als bekroning en dateert van 1880. Voor de restauratie is een premie van 175.000 euro toegekend.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/43084

 

Lees meer over