Studie KU Leuven geeft Rode Duivels zes procent kans op de wereldtitel

voetbal
Het eerste wereldkampioenschap voetbal in de winter komt eraan. Met nog minder dan twee weken te gaan is het tijd om de supercomputer aan het werk te zetten en te gaan voorspellen hoe de dingen zullen verlopen. Wie haalt de finale en welke grote namen komen misschien te kort? Bij deze een intro over hoe 's werelds grootste sportspektakel zich kan ontvouwen op basis van historische gegevens. Het onderzoek werd opgesteld door het analytisch lab van de KU Leuven.

Op het WK voetbal wordt vaak gestreden tussen de continenten Europa en Zuid-Amerika om eindwinst. Historisch gezien wisselden teams van beide continenten meer dan vaak de overwinningen af. Nu is het meer dan twee decennia geleden dat Ronaldo's doelpunten Brazilië naar hun laatste WK-overwinning in 2002 stuwden tegen Frankrijk. In de volgende vier edities wonnen vier Europese teams met als uitschieter het WK 2018 waar de halve finales bestonden uit enkel Europese teams, zijnde Frankrijk, Kroatië, België en Engeland.

Wie is dan de topfavoriet voor eindwinst?

Volgens simulaties is Brazilië de belangrijkste favoriet van het toernooi met een kans van 21 procent om te winnen. Ze scoorden 40 doelpunten in 17 kwalificatiewedstrijden, 13 meer dan Argentinië, de op een na meest productieve Commebol-kant. Brazilië kreeg overigens zelden een doelpunt tegen en heeft het één van de meest solide van alle WK-teams. Argentinië is het enige team dat hen de afgelopen vier jaar heeft verslagen in een niet-vriendschappelijke wedstrijd, namelijk in de finale van de Copa America in 2021. Dat maakt van hen eveneens een grote kanshebber met een kans van 11 procent om te winnen. In het meest waarschijnlijke scenario waarin beide Zuid-Amerikaanse teams hun poule winnen, treffen ze elkaar in de halve finale.

Spanje doet mee aan het toernooi als Europees team met de hoogste kans op eindwinst met 17 procent. Titelverdediger Frankrijk heeft de op drie na hoogste kansen met negen procent en een relatief makkelijker pad naar de finale in vergelijking met andere rivalen. In het meest waarschijnlijke scenario spelen Brazilië en Frankrijk de finale.

Terwijl België tot de favorieten behoorde in 2018 en het uitgestelde EK 2020, staan ze nu op positie zeven met zes procent kans op eindwinst. Door recente verliespartijen daalden hun voorspelde kansen. Kevin De Bruyne blijft in topvorm nadat hij als derde eindigde in de Ballon D'Or. Hun team verouderde, er is het gebrek aan speeltijd van Eden Hazard bij Real Madrid en de recente blessure van Romelu Lukaku bij Inter Milaan. Dit toernooi is misschien wel het laatste dat hun gouden generatie samen speelt.

Lees meer over