Sprankelend Hageland, vandaag de Petrushoeve: "Dat we de Thuiswijn mogen maken, is een hele eer"

Petrushoeve
Nu Sprankelend Hageland, een wijnfestival gespreid over vier weekends waarbij heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren openen voor bezoekers, voor de deur staat, vonden wij het een goed idee om bij een aantal wijnboeren aan te kloppen om te luisteren naar hun verhaal. Vandaag trekken we naar Gerry Calders van de Petrushoeve in Bekkevoort.

De naam Petrushoeve is niet zomaar losweg gekozen door de familie Calders-Van Even en heeft een lange geschiedenis. “Het is de naam van de hoeve die, volgens cijnsboeken en kerkrekeningen, teruggaat tot het jaar 1519. Volgens die bronnen zou de hoeve gebouwd zijn in opdracht van Jan Van Huffele. Hij werd later opgevolgd door Antoon Kenis en nadien Jan Nijs. Het waren de voorname boeren in Molenbeek”, weet Gerry.

Later gingen Petrus Torbeyns en Anna Regina Broos er, na hun huwelijk in 1861, wonen, de hoeve was toen eigendom van vader Dionisius. In die periode werd de boerderij uitgebreid en verbouwd naar de huidige vorm. Nog later zouden Bonie Van Dael en zijn zonen René en Denisé er aan akkerbouw doen en voornamelijk van aardappelen leven.

Wijn uit de soap Thuis wordt door Calders gemaakt

Gerry Calders kwam er terecht in 2010 en niet veel later plantte hij er zijn eerste wijnstokken en vormde hij de Petrushoeve om tot een wijn- en belevingshoeve. “Eerder oefende ik verschillende andere jobs uit maar toen ik in Frankrijk enkele chateaus mocht bezoeken, was ik verkocht. Toen ik de Petrushoeve kon kopen, heb ik dan ook niet geaarzeld. In Bekkevoort hebben we intussen een wijngaard van 6,5 hectare en we beheren ook de voormalige wijngaard van Rik Daems, die is goed voor 3,5 hectare extra. Op de Houwaartseberg hebben we ook nog een wijngaard. Per hectare kan je om en bij de 4400 wijnstokken planten, elke plant levert normaal een liter wijn.  We maken 9 verschillende wijnen waaronder de Feniks-wijn, bekend omdat die in de serie Thuis gebruikt wordt, Kobe en Waldek maken daarin hun eigen wijn maar die wordt dus hier gemaakt. Regelmatig zijn er op het domein ook opnames. Dat het hier heel rustig is en dat ze mooie shots kunnen maken van de wijngaarden op de heuvels was een troef. Bovendien bleken er hier ook maar weinig vliegtuigen over te vliegen die storend zijn tijdens tv- opnames. Dat de soap voor het Hageland koos, is een geweldig uithangbord voor ons en voor de streek. Het is ook een stimulans voor het toerisme want intussen kregen we al heel wat Thuisfans op bezoek. Ik vind het best een eer dat ze ons hiervoor hebben uitgekozen (lacht). De Feniks is intussen ook in de handel beschikbaar en mensen kunnen bij ons overnachten in de barrel waar Kobe in de soap verbleef na zijn scheiding met Paulien.”

Lees verder onder de foto.

Petrushoeve
Hier wordt de Thuiswijn gemaakt.

Resistente druiven maar toch slechtere oogst

Sowieso gebruikt de wijnboer alleen maar resistente druiven zoals de Pinotin, Cabergnet Jura en anderen. “Ik ben geen grote fan van het gebruik van pesticiden en hierdoor hoeven we die niet vaak in te zetten. Ik onderhoud de wijngaard ook manueel want dat is beter voor de druiven, het gras tussenin maaien doe ik wel met de tractor want anders is dat niet haalbaar.”

Het mogen dan al resistente druivensoorten zijn waarmee Gerry werkt, toch ondervindt zijn oogst dit jaar hinder van de grillen van moeder natuur. “De oogst zal minder goed zijn dan andere jaren. Eerst was er al schade door de langdurige nachtvorst in het najaar en recent kregen we af te rekenen met Valse Meeldauw, zeg maar een schimmel die de druiven aantast. Door de vele regen, op een bepaald moment konden we met de tractor de hoger gelegen percelen niet bereiken omdat het er te nat was, zijn de pitten van de druiven ook groot en dreigt de druif open te barsten wanneer er straks zon op komt te staan. Vandaar dat we niet snoeien zodat ze beschermd blijven. Het vreemde is ook dat sommige ranken amper druiven hebben, terwijl anderen , die even verderop staan, vol hangen. Sowieso heeft de laagst gelegen aanplanting het meest geleden. Ik denk dat we dit jaar toch zo’n 30% minder zullen kunnen oogsten maar dat gaat niet alleen voor ons gelden. Eerlijk, wanneer wijnboeren zeggen dat ze er geen last van hebben, stel ik mij daar vragen bij. Enkelen ontspringen misschien de dans maar de meesten gaan hier ook schade door lijden.”

Lees verder onder de foto. 

Petrushoeve
De ene rank hangt vol, aan de andere even verderop zijn er amper druiven te bespeuren.

Twee keer meedoen aan Sprankelend Hageland

Gerry stelt zijn wijngaard De Hagelander op de Houwaartseberg (t.o.v. het lemen huis) open voor het publiek op zaterdag 21 en zondag 22 augustus, telkens van 13 tot 18 uur. Vanzelfsprekend kan je er zijn wijnen proeven maar je kan ze er ook kopen. Twee weken later, op zaterdag 4 en zondag 5 september, ontvangt Gerry en zijn gezin iedereen graag op de Petrushoeve in de Bekkevoortse deelgemeente Molenbeek-Wersbeek lang de Halensebaan 36A .

Lees meer over