Saadia Kemous zoekt gerechtigheid voor haar vermoorde zus Ziena en andere slachtoffers en zoekt 25.000 handtekeningen

Saadia Kemous wil voorkomen dat de moordenaars van haar zus na zeven jaar vrijkomen

Iedereen kent wel een verhaal waarin een moordenaar vrijkomt na slechts eenderde van zijn celstraf te hebben ondergaan. Dit kan door de Wet-Lejeune. Enkel als de moordenaar dertig jaar cel of levenslang kreeg, moet hij minstens de helft uitzitten. Leuvense Saadia Kemous (37) trekt hiertegen ten strijde en zoekt 25.000 handtekeningen om te voorkomen dat de vier moordenaars van haar zus Ziena Kemous (22) binnenkort weer vrijkomen. Eens die handtekeningen binnen, kan ze de Wet-Lejeune aankaarten in een parlementaire commissie.

“Mijn zus Ziena Kemous was bijna tien jaar geleden plots vermist. Na maanden zoeken heeft men haar in verre staat van ontbinding begraven teruggevonden in een Heverlees bos. Zij werd vermoord door vier mannen, daarbij haar ex-partner waarmee ze een zoon had. Na het uitspitten van hun smsen bleek dat zij dit al heel lang planden. Dit was zelfs zo toen Ziena nog zwanger was, het kind paste niet in hun familiale kring. Ze moesten trouwen met iemand van dezelfde afkomst. Ze hebben zelfs enkele moordpogingen moeten staken, bleek uit de berichten. Ze hebben Ziena meegelokt, gedood en in de grond gestopt.”

Op hun proces op het Leuvense Hof van Assisen in december 2015 kregen de vier elk 27 jaar cel. Amper zeven jaar later volgden de eerste aanvragen voor vakanties en permanente vrijlating.

Saadia en haar zus Aicha (40) eisen met deze petitie, daar kom je op terecht via een in te scannen QR-code, dat een uitgesproken celstraf voor moord langer wordt uitgezeten. Van vrijlating zou geen sprake mogen zijn vooraleer tweederde van de celstraf is uitgezeten.

“Als er na tweederde van de termijn toch een aanvraag komt ter vrijlating, moeten er enkele voorwaarden aan verbonden zijn zoals schuldinzicht, de waarheid en verontschuldigingen aan de familie. Daar zit veel menselijkheid in, ik ben immers mijn zus voor altijd kwijt. Bij moord op een kind moet trouwens altijd de volledige straf uitgezeten worden.”

Deze actie is van lange adem

“In het begin dacht ik niet dat we die 25.000 handtekeningen konden halen. Het werkte op mijn zenuwen om stil te zitten, omdat het bijna tien jaar geleden was dat Ziena werd vermoord wou ik opnieuw met het verhaal naar buiten komen. Die schadevergoeding interesseert me niet, we willen de waarheid kennen”, klonk het.

De familie van de daders moest een pand in Boutersem en ééntje op de Mechelsesteenweg in Leuven verkopen ter schadevergoeding aan de familie Kemous, dat was slechts een deel van wat ze moesten betalen. Hier blijft het voorlopig bij.

“Ik heb Ziena op haar veertiende uit de instelling gehaald, vanaf dan woonde ze bij mij. Ik was haar voogd. Ze was alles voor me, we waren twee handen op één buik. We waren van plan om samen een huis te kopen. (snikt) Ik heb heel diep gezeten door die daders, ik heb zelf even zonder woning gezeten. Ik ben uit de put gekropen, dat heeft drie à vier jaar geduurd. Dat ik tijdens het onderzoek even van moord op mijn zus werd beschuldigd, hielp daarbij ook niet. Ik had zeven à acht jaar nodig om mijn leven op de rails te krijgen. Ik ben nu niet depressief, maar zonder Ziena vind ik niets meer leuk.”

De vier daders pogen al anderhalf jaar via de strafuitvoeringsrechtbank vrij te komen

“Dat is ongelooflijk, mijn leven is weer stilgevallen. Deze periode wordt het wat heel veel voor ons, ze blijven proberen om vrij te komen terwijl wij het nog niet verwerkt hebben. Ik ben nu op enkele dagen tijd enkele kilo’s afgevallen door de stress. Ik wil met die 25.000 handtekeningen tegen de Wet-Lejeune een punt maken. Zo werkt het voor niemand van de slachtoffers, als iedere dader te snel vrijkomt. We hebben geen tijd om te bekomen van ons verlies, geen tijd om het evenwicht te herstellen. Voor hen werd alles geregeld, ze kregen zelfs een psycholoog toegewezen. Toen ik die zelf nodig had, heb ik die niet gekregen. Ik wil me via deze actie voor alle slachtoffers inzetten. Velen lijden door de Wet-Lejeune. Op de strafuitvoeringsrechtbank werd me gevraagd waar ik woonde en waar het kindje van Ziena school loopt, zodat de vier zeker niet in de buurt zouden komen. Indien ik dat zeg, dan staan ze er binnen de kortste keren. Dat houd je toch niet voor mogelijk. Twee onder hen pleegden na de moord nieuwe feiten. Ridvan A. kreeg enkele jaren cel erbij wegens het dealen van steroïden en alcohol in de Leuvense gevangenis, met hulp van een cipier. Rojhat A. heeft in de maanden voor het proces overvallen gepleegd, onder andere bij gokkantoor Ladbrokes in de Diestsestraat, waarvoor hij nog afzonderlijk werd veroordeeld. Ze hebben een kans gekregen en het verpest.”

Saadia en haar helpers plannen de komende periode acties in Brussel en Wallonië om ook daar aan handtekeningen te raken.

“Iemand moet iets doen, met dit systeem is het dweilen met de kraan open. Iemand moet dweilen, dat wil ik wel doen. Ik kon nooit iets ondernemen voor Ziena. Nu ik de ademruimte en de financiële middelen heb, doe ik er iets aan.” Saadia Kemous helpen kan je hier.

Als je deze QR-code scant kom je terecht op de petitie van Saadia Kemous
Als je deze QR-code scant kom je terecht op de petitie van Saadia Kemous

Saadia Kemous vertelt het opzet van haar actie

Lees meer over