Ode aan papa, vandaag burgemeester van Haacht Steven Swiggers: “Papa komt nog elke maand kijken naar de raadszitting"

burgemeester Haacht en papa
Op zondag 13 juni vieren we alle papa’s op onze planeet, ook die in onze regio. Daarom trekken we deze week elke dag naar bekende mensen in Oost-Brabant om er te praten over zijn of haar vader en de bijzondere band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Maandag beet ex-Ketnet-wrapster An Jorden de spits af, gevolgd door actrice en sopraan Noémie Schellen, actrice Maureen Vanherberghen en auteur Ayan Mohamud Yusu. Vandaag is het de beurt aan de Haachtse burgemeester Steven Swiggers (50), die over zijn bijzondere band met zijn vader Pierre Swiggers (73) vertelt. “Papa ging zich pas in politiek interesseren toen ik erin stapte.”

Op het eerste zicht lijken vader en zoon Swiggers twee tegenpolen. Terwijl vader Pierre een handige Harry is die graag met zijn handen werkt, heeft zoon Steven al moeite om een schilderij op te hangen en is hij liefst met zijn hoofd bezig. Maar een gesprek later blijken de twee niet alleen meer met elkaar gemeen te hebben dan eerst gedacht, maar hebben ze ook een grote invloed op elkaars leven gehad.

Regelmatig is papa in tuin als de zoon thuiskomt

We hadden afgesproken bij de burgemeester thuis, in zijn tuin. Zonder dat het zo was afgesproken, reed vader Pierre er rond op de zitmaaier, waarbij de toon van het interview meteen gezet was. “Dat is vaak zo”, steekt burgemeester Steven van wal. “Ik kom thuis van het gemeentehuis en zie dat mijn vader in de tuin bezig is. “ Een beetje schoffelen of het gras maaien op de zitmaaier.”

Het andere tuinwerk neemt Steven liefst zelf voor zijn rekening. “Mijn vader heeft een kleine moestuin waar hij graag in werkt maar met 2 are is hij daar vlug klaar en dan komt hij graag eens naar mijn bloemen en gras kijken om te zien of hij hier iets kan doen. Nieuwe plantjes planten of zaaien, de hagen scheren, dat is mijn ding. Ik doe het ook heel graag en het is echt mijn ultieme vorm van ontspanning”, legt de burgemeester uit.

 Papa Pierre is duidelijk goed op de hoogte van wat Steven allemaal in zijn grote tuin doet en die interesse voor het leven van zijn zoon is er ook op politiek vlak, al kwam dat laatste er pas na een poosje.  “Mijn vader is een heel sociale mens die anderen graag helpt en ook in het verenigingsleven actief was maar politiek had hem eigenlijk nooit geïnteresseerd.”

Interesse in politiek toen de zoon erin stapte

Dat veranderde toen Steven in 2000 zijn eerste stappen zette in de gemeentepolitiek. “Ik was niet verbaasd dat hij aan politiek ging doen.  Zelfs op school in Don Bosco kreeg ik al tijdens het oudercontact te horen dat Steven duidelijk een eigen mening had waar hij ook duidelijk voor uit kwam”, herinnert papa zich.

Sindsdien begon hij Pierre de gemeentepolitiek meer en meer te volgen, zeker sinds zijn zoon in 2016 de burgemeesterssjerp kreeg. “Hij miste geen enkele zitting van de gemeenteraad. Zelfs de online zittingen heeft hij gevolgd”,  vertelt de burgemeester waarop zijn vader inpikt. “Wanneer we de zittingen weer fysiek kunnen volgen, mag je mij weer op de achterste rij verwachten, samen met mijn kameraad. Dan kunnen we achter weer een pintje gaan drinken.

Papa Pierre is best trots op zijn zoon en dat verbergt hij ook niet. “Hij doet dat niet slecht en kan ook altijd goed antwoorden op alle vragen die hem worden gesteld.”

Die dossierkennis dankt de zoon, naar eigen zeggen, voor een stuk aan zijn vader. “Mijn vader heeft heel zijn leven bij de technische dienst van de K.U.Leuven gewerkt”, vertelt Steven. “Omdat hij hier dagelijks zag hoe fout het kan lopen, heeft hij er steeds op gehamerd dat ik de nodige studiediscipline aan de dag moest leggen. Zijn woorden indachtig heb ik die discipline eigenlijk steeds behouden, ook later in mijn werk. Dossierkennis vind ik toch wel heel belangrijk voor een burgemeester.”

Groot incasseringsvermogen

Samen delen ze een grote portie geduld en hebben ze beiden een groot incasseringsvermogen, al is dat bij vader Pierre toch net iets kleiner als het om zijn zoon gaat. “Hij vindt het altijd erger dan ikzelf wanneer er iets slecht over mij wordt gezegd of geschreven. Zeker over de commentaren op sociale media kan hij zich opwinden maar zolang ze op de bal spelen en niet op de persoon moet je dat kunnen aanvaarden als burgemeester. Als vader is dat natuurlijk een andere zaak”, besluit de burgemeester.

Conny Justé

Lees meer over