Norbertijnen vieren 900 jarig bestaan met jaartje vertraging

Norbertijnen vieren 900ste verjaardag
De norbertijnen vieren dit jaar hun 900-jarige bestaan in de Merodestreek en lanceren enkele fiets- en wandelroutes, samen met 2 boeken hierover. Tegelijk organiseren ze tentoonstellingen in de abdijen van Averbode en Tongerlo en stellen ze een nieuwe website voor. Eigenlijk was de verjaardag vorig jaar maar door de coronamaatregelen kunnen ze nu pas vieren, al is dat nog altijd in beperkte mate.

De Merodestreek strekt zich uit tussen de Nete en de Demer en is bezaaid met abdijen, kastelen en heel wat bossen. De streek is genoemd naar de familie die er destijds 1500 ha. bossen bezat en heel wat landerijen. Het is in deze regio dat de norbertijnen onder andere 2 abdijen bouwden, eentje in Averbode en een andere in Tongerlo, maar ook in het Leuvense richten ze de abdij van Park op. De paters ontwikkelden ook heel wat bos- en landbouw, bouwden kapellen en wind- en watermolens (oa. in Zichem en Testelt) en richten een drukkerij op in Averbode.  “Eigenlijk is het dit jaar al de 901ste verjaardag maar vorig jaar konden de voorziene vieringen door de coronamaatregelen niet doorgaan”, zegt voorzitster van de vzw Landschapspark De Merode Kathleen Helsen (links op de foto).

De orde van de norbertijnen werd destijds gesticht door Norbertus Van Gennep, een zoon van een adellijke familie. Volgens de legende viel die van zijn paard door een blikseminslag en begon hij daarna te prediken volgens de idealen van de Gregoriaanse hervorming.

Vandaag is de orde een federatie van 39 zelfstandige canonieën en telt ze ruim 1100 mannelijke leden. Daarnaast zijn er zo’n 250 norbertinessen, verdeeld over een tiental gemeenschappen.

Verjaardag vieren met jaartje uitstel

Vorig jaar kon de viering dus niet doorgaan en ook dit jaar zijn er nog heel wat voorziene evenementen die voorlopig on hold staan door de coronacrisis. “Velen zetten mee hun schouders onder het feestjaar in landschapspark de Merode maar voorlopig beperken de evenementen zich nog tot enkelen. We lanceren nu al enkele fiets- en wandelroutes en voorzien beide initiatieven van een brochure met alle nodige informatie. Op die manier krijgt de wandelaar en fietser een idee van hetgeen de norbertijnen in onze regio zoal realiseerden.”

Er zijn routes voor elk niveau uitgestippeld, fietsen doe je op tracés van 40 tot 102 km., de wandelroutes schommelen tussen 1 km. en 24 km. In totaal is er voorzien in 120 km. wandelplezier en 440 km. op de fiets.

Andere evenementen

In de abdij van Averbode is er deze zomer een fototentoonstelling op de muren rond de abdij en in Tongerlo komen ze, vanaf 1 mei, met een expo over de heiligen van de orde. In de abdij van Park in het Leuvense loopt van 4 mei tot 1 augustus een tentoonstelling rond 900 jaar norbertijnen. Later, wanneer de maatregelen het toelaten, komt er nog een reizende expo waarbij de bezoeker, via klank en beeld een impressie krijgt van de imposante norbertijnen-architectuur.

Er is ook een gloednieuwe website (https://www.norbertijnenindemerode.be/nl ) waarop je alle informatie vindt.

Lees meer over