Nieuwe fiets- en voetgangerstunnel in Langdorp onder het spoor geschoven

Fietstunnel Langdorp

De tunnel aan de Oudenstokstraat in Langdorp zal op het einde van het jaar kunnen worden gebruikt.

Tijdens het weekend van 15-16 juni heeft Infrabel in Langdorp een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder de spoorlijn Leuven-Aarschot-Hasselt geschoven. Deze tunnel vervangt de fiets- en voetgangersoverweg aan de Oudenstokstraat en maakt deel uit van de toekomstige fietssnelweg Aarschot-Diest. De tunnel, die 20 meter lang, 5 meter breed en 3,2 meter hoog is, werd op de werf langs het spoor opgebouwd en vervolgens met een speciaal schuifsysteem onder de spoorlijn geschoven. Hydraulische vijzels en metalen glijbanen werden gebruikt om de 420 ton zware tunnel naar zijn definitieve plaats te brengen. Na het inschuiven werden de spoorbedding en de sporen hersteld, zodat het treinverkeer maandagochtend 17 juni kon hervatten.

De komende twee weekends (22-23 en 29-30 juni) zullen aanvullende werkzaamheden plaatsvinden bij de tunnel ter hoogte van de Oudenstokstraat. Tijdens deze weekends rijden er geen treinen tussen Aarschot en Hasselt. Om de hinder te beperken, zet NMBS vervangbussen in die stoppen bij de stations van Aarschot, Hasselt, Diest, en enkele andere haltes. Reizigers kunnen de vervangbussen gebruiken met een geldig NMBS-vervoersbewijs. Naast de tunnel zal Infrabel ook andere werken uitvoeren, zoals spoor- en wisselonderhoud, en perronwerken in Diest. In totaal investeert Infrabel ongeveer 2 miljoen euro in de nieuwe tunnel. De stad Aarschot draagt ongeveer 250.000 euro bij aan de aanleg van de fietssnelweg en het fietspad dat na de zomer tussen de Oudenstokstraat en de Opperstraat wordt aangelegd.

Bert Van der Auwera (Open VLD), burgemeester van de stad Aarschot verklaart: "De tunnel zal eind dit jaar de huidige overweg voor fietsers en voetgangers aan de Oudenstokstraat vervangen. Het fietspad, dat na de zomer wordt aangelegd tussen de Oudenstokstraat en de Opperstraat, kadert in de aanleg van de toekomstige fietssnelweg tussen Aarschot en Diest. De investering van de stad Aarschot in de nieuwe fietssnelweg en het gedeelte van de koker waar het fietspad over loopt bedraagt ongeveer 250.000 euro."

Stef Van Calster (N-VA), schepen van Mobiliteit, geeft nog mee dat er tegen 2026 een extra fiets- en voetgangerstunnel komt ter hoogte van de Goorstraat, waardoor de overwegen Goorstraat en Winterstraat zullen worden afgesloten.

Infrabel en de stad Aarschot werken nauw samen aan de vervanging van de overwegen in Langdorp, met als doel de spoor- en verkeersveiligheid te verhogen en de lokale mobiliteit en leefbaarheid te verbeteren. In 2023 waren er 31 ongevallen aan overwegen in België, waarbij zes doden en vijf zwaargewonden vielen. Infrabel zet daarom ook in op sensibilisering en repressieve maatregelen om de veiligheid te vergroten.

Lees meer over