Moeder en zoon troggelen bijna anderhalf miljoen euro af van hulpbehoevende man

Bart P. en diens moeder troggelden bijna anderhalf miljoen euro af van een hulpbehoevende

Een 76-jarige vrouw uit Tienen en haar 52-jarige zoon uit Leuven werden door de Leuvense rechter schuldig verklaard aan het aftroggelen van deze grote som tussen 2007 en 2010. Gezien de redelijke termijn werd overschreden, bleef het bij een schuldverklaring en een schadevergoeding.

De zwakbegaafde vijftiger kwam er in 2007 alleen voor te staan na de dood van zijn ouders, zo meldt HLN. Hij vond nergens onderdak tot de vrouw uit Tienen, Monique V., een helpende hand bood. Ze kende hem al sinds zijn jeugdjaren. Dat hij er na de erfenis van zijn ouders warmpjes inzat, wist de vrouw toen zogezegd niet. Tussen 2007 en 2010 werd er ongeveer 682.000 euro overgeschreven naar haar rekening, haar zoon Bart P. ontving 765.000 euro op zijn rekening. Beiden hadden volmacht verkregen over de rekeningen van de hulpbehoevende. Er werden appartementen in Oostende en Nieuwpoort mee gekocht en gerenoveerd. Er werden ook effectenportefeuilles aangelegd en de privérekeningen boerden goed.

Het slachtoffer werd allesbehalve in de watten gelegd en ging fysiek fel achteruit. Hij zou niet als volwaardig familielid beschouwd worden en moest soms op de grond slapen. Voorts kreeg hij een ander menu voorgeschoteld dan de rest van het gezin. Deze schrijnende situatie werd in 2010 duidelijk en werd gemeld door een begeleidster van het plaatselijke CAW. Daar kreeg het slachtoffer uiteindelijk ook onderdak. Het slachtoffer liet toen allemaal begaan, daar hij vreesde zijn onderdak te verliezen. Hij had wel in de smiezen dat zijn eigen financiële situatie drastisch verminderde. Hij moest als slok op de borrel ook nog klusjes opknappen.

Het verweer van de beklaagden dat zij steeds te goeder trouw waren, was niet geloofwaardig voor de Leuvense rechter. De vrouw gaf in één van haar verhoren 'dat ze misschien toch iets te ver was gegaan'. De beklaagden wisten dus wel degelijk wat ze deden en dat het niet door de beugel kon. De procureur des Konings vroeg eerder celstraffen voor het oneerlijke duo, daarop werd niet ingegaan. Het dossier sleepte meer dan tien jaar aan, zo werd de redelijke termijn overschreden. Daarom werden ze enkel schuldig verklaard. In totaal moeten moeder en zoon een slordige 1,5 miljoen euro terugbetalen, daar zijn de intresten tot 2008 bij gerekend. Voorts werd het slachtoffer 4.000 euro morele schadevergoeding en 35.000 euro voor de terugbetaling van zijn advocatenkosten toegewezen.

Lees meer over