Met de dood van Dixie Dansercoer verliest kok Frank Fol een goede vriend: "Het is al de 2de die ik zo verlies"

Frank De Winne, Dixie Dansercoer, Hans Decroos en Frank Fol
Voormalig tv-kok en gewezen voorzitter van Mastercooks Frank Fol uit Hoegaarden reageert geschokt op het nieuws van de dood van poolreiziger Dixie Dansercoer. Fol kende de avonturier persoonlijk. “Het zou zijn laatste gevaarlijke expeditie worden, vertelde hij mij eerder nog aan de telefoon.”

Dansercoer was bezig aan een tocht in Groenland, samen met de Canadees Sébastien Audy. Die zou 35 dagen duren, zo’n 2200 km. van Narsarsuaq naar Qaanaaq, maar maandagavond sloeg het noodlot toe. VTM Nieuws weet dat de poolreiziger in een gletsjerspleet viel en overleed.

Frank Fol kende Dansercoer goed en noemt hem een vriend. “Ik stond 2 keer in voor de voedselbereiding van zijn expedities en samen bereidden we die voor. Ik zorgde voor het eten dat hij en de andere leden onderweg nodig zouden hebben. Ik zit zelf in Frankrijk en toen ik het nieuws vernam, was ik er niet goed van. Ik ken niemand die zo super professioneel was en alles zo gedetailleerd voorbereidde dan hij, zowel inzake het materiaal, als de mentale en fysieke conditie. Je zit natuurlijk in de brute natuur en een deel heb je daar niet onder controle.”

Al 2de vriend die tijdens expeditie sterft

Voor de kok is het al de tweede vriend en avonturier die hij verliest. “Marc Sluszny was ook een goede vriend van mij. Die verdween toen hij ging duiken in Font Estramar, de diepste onderwatergrot van Europa. Dergelijke mensen hebben die kick nodig, het is hun leven en het is wat ze doen. Onlangs vertelde Dixie mij nog dat dit zijn laatste risicovolle expeditie zou worden, met zijn bedrijf organiseert hij expedities voor bedrijven en anderen maar die zijn van een heel ander kaliber. Deze was wel gevaarlijk maar het was één van de dromen die hij nog had.”

Fol is niet de enige die treurt want ook zanger Sergio betuigt op zijn sociale media zijn innige deelneming aan vrienden en familie en zette er een filmpje bij uit betere tijden.

Dixie laat een vrouw na en drie kinderen, 2 uit een vorig huwelijk. “Ik heb de familie al een bericht gestuurd want voor hen moet dit nog veel harder zijn. Ik zal hem hard missen.”

De foto is van Frank Fol. Van links naar rechts: Frank De Winne, Dixie Dansercoer, Hans Decroos en Frank Fol.

 

Lees meer over