Luka Cruysberghs wordt nieuwe ambassadrice van Stichting Alzheimer Onderzoek en stelt nieuwe single voor

21 september 2023 | 15u27 | Gepost door annpeeters

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Vandaag, donderdag is het Wereld Alzheimer Dag en die dag lost Luka Cruysberghs haar nieuwe single 'Need You In The Light' (uit de gelijknamige EP die verschijnt in de lente van 2024).

Luka schreef 'Need You In The Light' vorig jaar voor haar oma die aan Alzheimer leed. Helaas overleed haar oma begin dit jaar aan de ziekte die 1 op 3 vrouwen treft & 1 op 7 mannen. Om de cirkel van dit rouwproces 'rond te maken' verschijnt vandaag dit nieuwe nummer.

Ambassadrice

Naast de nieuwe single is er nog nieuws: Luka wordt de nieuwe meter/ambassadrice van Stichting Alzheimer Onderzoek (naast Hugo Sigal die al jaren met veel toewijding het peterschap op zich neemt). De Stichting ondersteunt Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar dementie voor vele miljoenen per jaar, niet te verwarren met de Alzheimer Liga die personen met dementie en hun mantelzorgers op verschillende manieren probeert te ondersteunen. De Stichting zorgt er dus voor dat er baanbrekend wetenschappelijk onderzoek kan gebeuren om de ziekte een halt toe te roepen of op zijn minst terug te dringen.

Oma

“Het nummer is een ode aan mijn bomma en gaat over mijn ervaringen tijdens die moeilijke periode. Er kon dus geen geschiktere dag zijn als 21 september: Wereld Alzheimer Dag, dit vond ik erg belangrijk", zegt Luka. "Voor veel jongeren is dementie een ver-van-mijn-bed show, maar als je weet dat maar liefst 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen dementie krijgt, is dat toch heel confronterend. Het komt dus bijna in elke familie voor en zo ook in de mijne."

"Omdat mijn ouders vaak in het buitenland zaten, bracht ik veel tijd door met mijn bomma en bompa (Mat & Jan). Dit was zeker niet altijd gemakkelijk maar zeer waardevol. We hebben veel hilarische momenten gekend want mijn bomma was van nature een hele grappige. Zo lachten we vaak met fratsen die ze uithaalde en ondanks haar Alzheimer, werd ze er niet minder grappig op. In een later stadium vond ze haar woorden maar moelijker en moeilijker…al vond ik dit niet altijd nodig. Aanwezigheid en samen zijn, was vaak al genoeg. Het ergste vond ik dat het leek alsof ze zich machteloos voelde en vaak moest ze huilen, maar ze kon niet meer zeggen waarom ze huilde. Daardoor voelden ook wij ons machteloos."


"Mijn song brengt dit verhaal, want voor mij was het zeer pijnlijk om mijn bomma steeds een beetje meer te verliezen. Maar ik ben wel blij dat ze me nog heel lang heeft herkend, later misschien niet meer bij naam, maar je zag wél dat ik iemand was die ze herkende."

Medicijn

"Er moet zo snel mogelijk een medicijn worden gevonden tegen Alzheimer en andere vormen van dementie. Daarom ben ik ook meter van Stichting Alzheimer Onderzoek – stopalzheimer.be geworden, want zij ondersteunen Belgische wetenschappelijk onderzoek naar dementie. En ik ben meer dan trots deze eer te hebben gekregen.”

Lees meer over