Luc Sels (KU Leuven) vraagt meer internationalisering: "Meer internationale studenten en de helft anderstalige vakken"

20 september 2023 | 10u41 | Gepost door redactie
Opening academiejaar
Luc Sels, rector van de KU Leuven, stelt voor om tegen 2040 naar een verdubbeling van het aantal anderstalige bacheloropleidingen te gaan. Dat heeft de rector woensdag bij de start van het nieuwe academiejaar van de universiteit gezegd. Sels wil het gefaseerd en geleidelijk aan aanpakken, zo meldt Belga.

De rector pleit ervoor om elke legislatuur drie procent meer anderstalige bachelors te organiseren. Dat zou het aantal anderstalige bachelors van de huidige negen procent volgende legislatuur naar twaalf procent brengen, daarna naar vijftien en in 2040 naar achttien procent. Een Nederlandstalige variant moet steeds behouden blijven, vindt Sels.

Het aantal anderstalige masters ligt op dit moment op 35 procent, en dat mag voor Sels zo behouden blijven. Hij stelt wel voor om elke vijf jaar een evaluatie te voorzien, en dat in de Nederlandstalige equivalente opleidingen, er tot 50 procent anderstalige vakken mogen zijn. "Ik houd een pleidooi om verder te internationaliseren, en internationale studenten en onderzoek nog krachtiger een plaats te geven dan nu het geval is", zegt Sels. "Ik denk dat dit een gematigd plan is, dat de oversteek in de richting van de regering, en vice versa, mogelijk kan maken."

De rector beseft evenwel dat de voorstellen iets zijn voor de volgende legislatuur. Concreet wil hij aan de volgende regering vragen een taskforce op te richten met onder meer universiteiten, werkgevers en de overheid, om na te denken over een 'eigentijds taalbeleid'. "Wat ik vandaag voorstel, is een inhoudelijke insteek voor het debat", besluit Sels.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over