KU Leuven gaat studenten beter voorbereiden op oorlogssituaties

6 maart 2025 | 14u43 | Gepost door Anoniem (niet gecontroleerd)
campus

De KU Leuven heeft aangekondigd dat zij haar geneeskundestudenten een grondiger opleidingstraject zal bieden om hen voor te bereiden op oorlogssituaties. Studenten zullen onder meer leren omgaan met chemische en nucleaire incidenten. De federale overheid heeft alle universiteiten gevraagd hun opleidingsprogramma’s hierop aan te passen.

Al enkele maanden geleden vroeg de federale overheid universiteiten om te onderzoeken hoe geneeskundestudenten zich beter kunnen voorbereiden op oorlogssituaties. “KU Leuven biedt al enkele specifieke cursussen, zoals rampenmanagement", vertelt Chris Verslype, decaan van de faculteit Geneeskunde. “Daarnaast worden de basiselementen van oorlogswonden, zoals brand- en schotwonden, al behandeld in alle geneeskundeopleidingen.” Binnen de faculteit wordt er nu ook gewerkt met een urgentieweek, waarin studenten leren hoe ze traumazorg in de praktijk kunnen brengen.

KU Leuven bekijkt momenteel hoe dit er volgend jaar precies uit zal zien. “Het is nog verre van concreet", aldus Verslype. “We bekijken welke stappen er concreet genomen kunnen worden en wat er mogelijk is tegen het volgende academiejaar.” De nadruk zal in eerste instantie liggen op de masteropleidingen, maar het is nog moeilijk in te schatten hoe dit er precies uit zal zien. Er zijn ook nog enkele vragen onbeantwoord, waardoor het moeilijk is om al in details te treden. “De overheid heeft gevraagd hoe we dit kunnen aanpakken, maar er komen veel zaken bij kijken. Welk budget is hiervoor beschikbaar? Hoeveel richtingen willen we hiervoor aanbieden? En wat met de huidige artsen, zijn die wel goed genoeg voorbereid?”, besluit hij.

Lees meer over