King Alcohol blijft een probleem, ondanks alle Tournée Minérales: “Ik vond mijn vriendin dood in bed maar stopte niet"

Alcohol

Nu we dit jaar als geen ander inzetten op het consumeren van minder alcohol, denk maar aan januari waarin iedereen opgeroepen werd om geen alcohol te drinken en de Tournée Minérale in februari die hetzelfde doel beoogde, is er almaar meer aandacht in onze maatschappij voor het probleem van alcoholisme. Meer en meer BV’s zweren ook de fles af maar dat wil niet zeggen dat er geen mensen meer kampen tegen King Alcohol. Wij gingen praten met enkele hulpverleners en met Jimmy Van Opstal (46) die zelf meer dan zijn deel kreeg. Hij was jarenlang verslaafd en zelfs toen hij zijn verloofde, op een ochtend, dood aantrof in bed, geveld door een levercirrose, kon hij de fles niet afzweren.  “Pas toen ik zelf leed aan een levercirrose lukte het mij. Mijn huidige vriendin is ook verslaafd. Ik breng haar lege flessen naar de container”, vertelt hij. We brengen hun verhalen in drie afleveringen, vandaag vertelt Jimmy hoe hij de fles uiteindelijk on afzweren. 

“We dronken niet, wij zopen en dat ging tot 8 liter wijn, porto en bier. Ik kom uit de bouw en ik dronk makkelijk tien halve liters Gordon en nog wijn. Ik was dakwerker en toch functioneerde ik, die Gordons dronk ik tijdens mijn werk”, steekt Jimmy van wal die maar liefst 15 keer werd opgenomen voor zijn drankprobleem. “Je kan het je niet voorstellen, je drinkt terwijl je eigenlijk geen goesting hebt om te drinken. Ik verstopte mijn flessen en wist dan later niet meer waar precies. Ik werd 15 keer opgenomen en toch lukte het telkens niet, pas toen ik levercirrose had en ik een zelfstudie deed, lukte het mij uiteindelijk.”

Drie jaar nuchter maar zijn vriendin is dat niet

Intussen is Jimmy drie jaar nuchter maar zijn huidige vriendin is wel nog verslaafd aan alcohol. “Zij drinkt dagelijks 2 flessen porto. Eigenlijk is het leven van een alcoholist heel triest. Je staat op, je drinkt, je valt in slaap, wordt weer wakker en drinkt opnieuw. Zij zit nu in dagtherapie maar wanneer ze thuiskomt begint ze te drinken, elke dag ga ik naar de glascontainer om haar lege flessen weg te gooien. Ik wil daar niet hypocriet over doen, ik heb het zelf gedaan. Wanneer zij drinkt, doet me dat vandaag de dag niets meer maar ik heb wel medelijden met haar. Ze is ziek maar als haar partner kan ik niet haar therapeut zijn. Een alcoholist is ook een zeer goede manipulator, liegen en bedriegen is hun tweede aard, dat weet ik uit ervaring. Ze is nu al tot het besef gekomen dat er iets moet gebeuren en ze werkt nu aan het onderliggende probleem, maar of ze ooit effectief zal stoppen, betwijfel ik, ik heb alvast geen hoge verwachtingen.”

Praline met alcohol kan volstaan om te hervallen

Ook al drinkt Jimmy niet meer, toch is hij zich bewust van de gevaren die om elke hoek loeren. “Je moet mij geen praline geven met alcohol erin, dat zou voldoende zijn om te herbeginnen. De mama van mijn vriendin snapt het niet. Zij denkt dat wanneer een alcoholist in therapie gaat, het probleem opgelost geraakt, dat is jammer genoeg niet zo. Wanneer ik haar nu laat vallen is ze compleet verloren. Als verslaafde voel je best veel schuld en schaamte maar de liefde voor de drank neemt het toch over. Weet je dat ik destijds zelfs een rally reed terwijl ik gedronken had, dat zegt veel. Ik heb in mijn leven veel kapot gemaakt maar dat was niet mijn keuze. Toen ik in 2009 ging scheiden, wilde ik niet dat mijn kinderen hun papa dronken zagen maar stoppen ging evenmin.”

Intussen begeleidt Jimmy mensen die willen afkicken en hij heeft zo zijn eigen idee over hoe dat moet. “Wanneer ik naar AA ging, werd er vaak over alcohol gesproken maar dat helpt niet, het geeft je alleen maar zin in een glas. Je onderbewuste kent ook het verschil niet tussen goed en slecht. Ik werk ook veel met spreuken, één van mijn favorieten is dat ik nog nooit een sterk iemand ontmoette met een makkelijk verleden.”

Morgen vertelt Helga Robberecht van het Militair Centrum voor Addictie over de alcoholproblemen binnen het leger. 

Lees meer over