Kerstboom op sterretjesweide voor overleden Alissa: "Zo heeft ze toch een beetje geluk en licht"

Alessia

Caroline Mannaert (37) uit Bekkevoort plaatste onlangs een kerstboom op de sterretjesweide. Vorig jaar, rond deze periode, verloor haar dochtertje Alissa (10) de strijd tegen een hersentumor. “Ik plaatste de kerstboom opdat zij en de andere sterrenkindjes toch een beetje geluk en licht mogen hebben.”

Toen het meisje 1 jaar was, werd bij haar een hersentumor vastgesteld. Ze werd in 2011 behandeld in het UZ Leuven en in 2012 in Zwitserland. Sindsdien bleef de scan tamelijk stabiel maar In september 2020 bleek de tumor toch weer groter geworden, een operatie was te risicovol. Het meisje overleed thuis , in de armen van haar mama en papa, op zondag 27 december.

Dankbaar voor laatste maanden

'Een ster die altijd voor je schijnt', zong Sam Van Stamang destijds en dat is precies wat mama Caroline, ze staat liever niet op de foto, wil realiseren met haar initiatief. De kerstboom die ze nu op de weide plaatste is hartverwarmend in deze kerstperiode maar tegelijk een mooi eerbetoon aan haar overleden dochter.  “Het was misschien een gek idee, maar ineens schoot het me te binnen. Ik zag een ster op het kerkhof en ik dacht dat er ook een mooie boom zou moeten staan. Mijn dochter was gek van lichtjes, voor haar stonden ze voor hoop en goede moed. Ik ben dan bij de gemeente gaan vragen of ik dit mocht doen en ze vonden het een goed idee.”

Ook haar 2 zonen, Neyo (6) en Junior (3,) vonden het een goed idee. “Ze vonden het geweldig dat hun zus op die manier ook een kerstboom zou hebben. Het is heel moeilijk om aan hen uit te leggen wat Alissa overkwam. De laatste jaren verbleef ze vaak in het ziekenhuis maar uiteindelijk kreeg ze vooral palliatieve zorg van mezelf en de thuisverpleging, ik ben dankbaar voor die laatste periode die wij met haar konden doorbrengen." 

Lees verder onder de foto. 

Alissa
Moeilijk uit te leggen waarom Alissa niet meer naar huis kwam

Moeilijk uit te leggen waarom ze niet thuis kwam van het funerarium 

Toen het gezin geconfronteerd werd met het drama, probeerden ze het, zo goed en zo kwaad mogelijk, samen te verwerken. “Het enige wat je kan doen, als je zulk verlies lijdt, is erover praten. Iedereen verwerkt dit op zijn of haar eigen manier, voor onze zonen was het zeer belangrijk dat we er met hen eerlijk en duidelijk over waren. We hebben die laatste dagen heel intens beleefd. Alissa werd thuis opgebaard, we hebben samen filmpjes gekeken en afscheid genomen van haar. We hebben ook samen haar kistje beschilderd. Vooral mijn jongste zoon kon niet begrijpen dat ze niet terug naar huis kwam toen ze uiteindelijk naar het funerarium werd gebracht."

Lees verder onder de foto. 

We hebben samen filmpjes gekeken en afscheid genomen van haar. We hebben ook samen haar kistje beschilderd.

Mama Caroline
Alissa
Een ster, die altijd schijnt

Met vallen en opstaan

Tot vandaag blijven de gevoelens moeilijk voor het gezin. "Elke dag is anders voor mij, de ene dag kan ik er beter mee om dan de andere. Kleine zaken kunnen zwaar binnenkomen, een worst bakken bijvoorbeeld want dat deed ik altijd voor haar. Dat ik mijn gevoelens niet moet verbergen en we er samen kunnen over praten, is voor mij heel belangrijk.”

De kerstboom blijft op de sterretjesweide staan tot na Kerstmis. “We gaan er een doos bijzetten met kaartjes. Op die manier kunnen ouders van sterrenkindjes er de naam van hun oogappel opschrijven en het kaartje aan de boom hangen. Op die manier krijgen ook hun kindjes licht, hoop en goede moed.”

Het initiatief werd intussen goed onthaald door de politici maar ook door de vzw Vilomah die zich inzet voor palliatieve zorg voor kinderen en nazorg. “Zij zorgden ervoor dat  Alissa meter werd van een Aziatische olifant, haar lievelingsdier, in Planckendael. Ik ga er in elk geval voor ijveren om jaarlijks een kerstboom op de sterretjesweide te plaatsen.”

Lees meer over