Jeugdbewegingen van bij ons moeten kampplaatsen ook evacueren

Kamp Glabbeek
De zware regenval in het oosten van het land zorgt ook bij sommige jeugdbewegingen van het Hageland voor problemen. De gemeente Glabbeek evacueerde 73 jongeren van KSA Glabbeek op hun kampplaats in Jalhay. Ook de Chiro van Werchter evacueert hun kampplaats, net als de chiromeisjes van Baal en de scouts van Tienen.

Het goede nieuws is dat alles overal goed georganiseerd verloopt en er absoluut geen reden is tot paniek. “We ontvingen een dertigtal hulpvragen via de noodpermanentie. Tien tot vijftien groepen werden geëvacueerd maar kunnen meestel terug naar hun terrein van zodra de toestand dat toelaat. De meerderheid van de 150 actieve kampen in de regio trotseren het noodweer zonder erg. Er zijn geen gewonden en geen vermisten”, zegt communicatieverantwoordelijke van Scouts en Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel.

KSA Glabbeek

Deze ochtend was er al zeer vroeg overleg met de leiding van KSA Glabbeek en Glabbeeks eerste schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij) om een evacuatie op te starten. Om 6u30 volgde er overleg met de burgemeester en die liet, om 7 uur, twee bussen vertrekken naar de kampplaats. Ook een vrachtwagen van de gemeente reed er naartoe om al het materiaal op te halen.

 “De 73 kinderen kwamen rond de middag opnieuw aan in Glabbeek en ook  de tenten, het materiaal en de bagage zijn terug. We brengen die naar onze gemeentelijke loods waar de ouders alles kunnen komen ophalen. Voor Jahay en de regio is intussen weerscode rood van toepassing en door de zware regenval was de kampplaats al ondergelopen, dan neem je geen enkel risico en kan je als gemeente enkel nog onze allerjongste inwonertjes gaan evacueren. Ik wil vooral een dikke pluim geven aan de leiding van KSA Glabbeek die de hele situatie zeer gedegen hebben aangepakt, de ouders werden op de hoogte gehouden en de gemeente werd zeer snel ter hulp geroepen. Het is uiteraard zeer spijtig voor de kinderen dat het kamp vroegtijdig werd stopgezet, maar veiligheid primeert bij zulke onverwachte situaties”, legt Vanwinkelen de situatie uit.

Chiro Baal

Ook de chiro van Baal kreeg af rekenen met een overstroomd kampplaats en moest noodgedwongen het terrein verlaten.” Op dit moment hebben we 3 Chirogroepen die op kamp zijn. Eentje van Tremelo maar daar ben ik zelf poolshoogte gaan nemen en die zijn nog ok., net als de cgriojongens van Baal, die zitten in de kempen. De chirmeisjes van Baal daarentegen verbleven in Voeren waar het zeer fel regende. Hun tentenkamp is tijdelijk geëvacueerd. Ze hebben hun tenten nog laten staan maar de kinderen gaan wel voor 2 à 3 dagen naar huis. Indien de omstandigheden het toelaten, hernemen ze hun kamp zaterdag. We stuurden 2 autobussen om de kinderen, om en bij de 100, op te halen. Het was niet meer doenbaar en niet plezant, alles was doornat”, zegt burgemeester van Baal Bert De Wit (CD&V).

De kleinste groep is ter plaatse gebleven want die overnachten in een gebouw.

Kriko Bea scouts TIENEN

Eenzelfde verhaal bij de Kriko scouts van Tienen die via hun Facebookpagina laten weten dat alle leden woensdagochtend werden ondergebracht in een schuur en ze in de namiddag met bussen naar huis komen. Het terrein stond er al gedeeltelijk onder water.

Ook hier denken ze eraan om het kamp later te hervatten, indien de omstandigheden het toelaten. De beweging had nog enkele groepen die later aan hun kamp zouden beginnen, of die kunnen doorgaan is nog niet zeker

Chiro Werchter

De Chiro van Werchter breekt eveneens hun kamp in Paliseul donderdag af. Ze vervoeren al het materiaal en hun leden naar terreinen van podiumbouwer StageCo in Tildonk die hen een terrein hebben aangeboden waar ze het kamp kunnen verderzetten.

De heropbouw is voorzien op vrijdag 16 juli en het kamp zou dan weer op gang getrokken worden op zaterdag 17 juli.  

Als er nog vragen zijn kan je nog altijd Kaat Deroo bereiken via het nummer 0477/72.19.33

De scouts van Houwaart en Lubbeek tenslotte zijn uitgeregend maar kunnen voorlopig op hun kampplaatsen blijven. 

Lees meer over