Inwoners EcoWerf-regio voor de derde keer op rij sorteerkampioen in Vlaanderen.

11 december 2020 | 10u09 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
respect voor afvalophalers en recyclageparkwachters
In 2019 werd in de EcoWerf-regio in totaal 173.949 ton huishoudelijk afval of 400 kg/inwoner ingezameld. 75% werd selectief ingezameld: dat gaat naar hergebruik, compostering of recyclage. Hiermee scoren we in onze regio beter dan het Vlaams gemiddelde van 70%.

De Vlamingen blijven de hoeveelheid huishoudelijk restafval verder terugdringen. Volgens recente cijfers van Ovam, bedroeg de totale hoeveelheid huishoudelijk afval voor gans Vlaanderen in 2019 zo’n 3.163.222 ton of omgerekend 477 kg/inwoner. 70% van het huishoudelijk afval of 334 kg/inwoner werd selectief ingezameld. 143 kg/inwoner is ingezameld restafval dat thermisch werd verwerkt met energierecuperatie.

In 2019 werd in de EcoWerf-regio in totaal 173.949 ton huishoudelijk afval of 400 kg/inwoner ingezameld. 75% werd selectief ingezameld: dat gaat naar hergebruik, compostering of recyclage. Hiermee scoren we in onze regio beter dan het Vlaams gemiddelde van 70%.

25 % van het ingezameld huishoudelijk afval komt niet in aanmerking voor recyclage en wordt beschouwd als restafval, dat thermisch wordt verwerkt met energierecuperatie. De EcoWerf-regio scoort met 93 kg/inwoner restafval bijzonder goed, heeft het minste restafval per inwoner voor alle Vlaamse afvalintercommunales en staat daarmee aan de top in Vlaanderen. Daarmee scoort EcoWerf ver onder de doelstelling van 110 kg/inwoner, die voor de regio werd opgelegd in het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en dient bereikt te worden in 2022. Alle lokale besturen van de EcoWerf-regio scoren nu al onder de specifieke richtwaarde die voor hen bepaald werd in het Uitvoeringsplan en die moeten behaald worden tegen 2022.

"Deze goede resultaten in de regio van EcoWerf zijn te danken aan de volgehouden inspanningen van de inwoners en zijn te verklaren door de volgehouden campagnes om thuiscomposteren/ kringlooptuinieren en hergebruik te stimuleren en de veralgemeende invoering van de selectieve inzameling van gft in de regio en de vele selectieve inzamelingen", aldus communicatieverantwoordelijke, Jos Artois. "Ook het invoeren van een DifTar-systeem met containers of een dure zak voor restafval speelt een belangrijke rol." Het invoeren van een DifTar-systeem of een dure zak leidt ertoe dat inwoners op een correcte wijze betalen voor de hoeveelheid afval die ze voortbrengen. "Via het DifTar-systeem krijgen ze ook een inzicht in de kosten: alle up to date informatie is te vinden op mijn.ecowerf.be waarop elke inwoner zich continu kan aanmelden", aldus nog Artois. "Daardoor worden ze gestimuleerd om meer afval selectief te houden en mee te geven met de selectieve inzameling of brengen ze het naar één van de 25 recyclageparken of één van 306 glasbolsites. Zo wordt ‘de sorteerder beloond’."

Om alle ophalingen efficiënt te laten verlopen worden jaarlijks zo’n 800 ophaalrondes uitgetekend, elke werkdag rijden medewerkers van Ecowerf. voorbij zo’n 50.000 huizen.

Lees meer over