Gewezen tv-kok Frank Fol niet langer voorzitter van Mastercooks

Frank Fol
Gewezen BRT tv-kok Frank Fol (58) uit Hoegaarden is geen kandidaat-voorzitter meer voor de Mastercooks, zeg maar de culinaire vereniging die top-chefs samenbrengt. Na drie termijnen, telkens van 3 jaar, houdt Fol het voor bekeken en zal er binnenkort een nieuwe verkozen worden. “Het is goed geweest en ik denk dat we de voorbije 9 jaar veel gerealiseerd hebben, ik wil mij voortaan focussen op mijn eigen projecten maar ik blijf wel lid hoor.”

Fol werd voor het eerst voorzitter in 2012. “Toen ze mij voor het eerst hiervoor vroegen, had ik er eigenlijk niet zo heel veel zijn in. Uiteindelijk heb ik mij toch kandidaat gesteld en werd ik verkozen. Ik had best wel wat ervaring want eerder leidde ik ook al de Jeunes Restaurateurs d’Europe en hield ik mij bezig met de Patroonfederatie van de beroepsrestaurateurs. Er was sowieso nood aan een herwaardering van de Mastercooks en ik stelde een globaal plan op, de anderen zijn mij daarin gevolgd. We organiseerden een enquête bij al onze leden en vroegen hun mening die we dan voorlegden aan de Belgische culinaire pers, partners en mogelijke partners en aan ceo’s van bedrijven die ons niet kenden. Alle informatie hebben we vervolgens gebundeld in een masterplan. De eerste drie jaar hebben we vooral gewerkt aan de interne organisatie en communicatie en konden we ons ledenaantal verdubbelen. Eerder waren het vooral Franstalige top-chefs die er deel van uitmaakten maar sindsdien zijn er best ook veel Vlamingen onder onze leden.”

Publiek Mastercooks leren kennen

De volgende jaren focuste Fol zich op de externe communicatie en slaagde hij erin om de Mastercooks meer bekendheid te geven. “Ik denk dat we een zekere erkenning kregen binnen de culinaire media en we onze naam meer bekendheid hebben kunnen geven, Mastercooks zijn nu een merk voor topkwaliteit. We maakten ook een Z-Mastercooks dat op Kanaal-Z werd uitgezonden en binnenkort komen we met een eigen nieuw tv-programma voor alweer Kanaal-Z. Daarnaast zijn we bezig met een project rond een gezonde groene snack onder de noemer De Smaakbom. “

Lees verder onder de foto.

Frank Fol

Weinig spijt, alhoewel …

De uittredende voorzitter heeft van weinig spijt maar dat hij top chef Franky Vanderhaeghe van restaurant Saint-Nicolas niet kon binnenhalen, blijft hij jammer vinden. “Hij is al lid van de Jeunes Restaurateurs en wil daar trouw aan blijven, alle respect hiervoor maar het was fijn geweest om hem tot onze leden te kunnen rekenen. Anderzijds hebben we heel wat andere grote namen zoals Lionel Rigolet van de Comme Chez Soi en Arabelle Meirlaen onder onze, intussen zowat 180, leden, net als vele anderen die topkwaliteit leveren. “

Dat Fol afscheid neemt in volle coronacrisis vindt ook hij minder fijn. “Het waren en zijn moeilijke tijden voor de horeca, we zouden recent ons veertigjarig bestaan vieren en dat moest evenzeer in mineur. Velen hebben ook goede mensen zien vertrekken die iets anders zijn gaan doen. Wellicht zullen sommigen het niet overleven en dat kan je alleen maar betreuren. Anderzijds is het een snelle wereld en voor elk restaurant dat de deuren moet sluiten, staat er snel een volgende klaar. Dat neemt niet weg dat de coronacrisis voor veel drama’s zorgt achter elke restaurantdeur gaan verschillende gezinnen schuil die ervan leven.”

Hoe dan ook zullen nieuwe projecten onder een andere voorzitter doorgaan want Fol stelt zich zeker geen kandidaat meer. “Het is echt goed geweest en er is voor alles een tijd van komen en eentje van gaan, wel die mij van is nu gekomen. Ik wil mij 300% kunnen focussen op mijn We’re Smart World project waarmee ik het gebruik van fruit en groenten in de keuken wil promoten. De We’re Smart® Green Guide vertegenwoordigd nu al een 1.000 tal restaurants over 43 landen en jaarlijks bekronen we restaurants die met veel groenten werken met een aantal radijzen in plaats van sterren. Ik blijf ook nog altijd consulent voor de Exki keten en Ekomenu.be waarvoor ik ook recepten uitwerk, ik zal me heus niet vervelen.”

Lees meer over