Fikse celstraffen uitgesproken voor zevenkoppige drugsbende, leider krijgt vier jaar

Een tube xtc

Een man uit Bekkevoort belandt vier jaar achter de tralies en kreeg van de correctionele rechtbank in Leuven ook een boete van 12.000 euro. Zijn zes kompanen, waaronder zijn zus, in zijn drugsbende kregen celstraffen van 30 maanden tot werkstraffen van 120 uur. De zeven stonden in voor de invoer en verkoop van allerlei soorten drugs, waaronder marihuana, ketamine en xtc in het Leuvense rond 2020. 

De bendeleider begon als prille twintiger met deze onfrisse zaken volgens de collega's. Hoewel hij in zijn verklaringen zijn rol bleef minimaliseren, was beklaagde S.O. (35)  de spilfiguur volgens de Leuvense strafrechter. Hij rekruteerde vrienden en familie, reed wekelijks naar Nederland om drugs aan te kopen en had een goed overzicht van de witwaspraktijken binnen zijn organisatie. Hij leed aan een gokverslaving en spendeerde het verdiende geld grotendeels daaraan. Al sinds het voorjaar van 2020 werd hij door de politie in het oog gehouden. Door telefoontaps en observaties had de procureur des Konings flink wat bewijzen kunnen verzamelen. Dat meldt HNB.

In juni 2020 werd Tommy J. (25), een oude schoolvriend van S. en steeds de chauffeur van dienst, op heterdaad betrapt met twee kilo cannabis in zijn bestelwagen. De schoolvriend liep tegen 30 maanden cel aan. Damian N. (23) kreeg dezelfde straf. Hij was begaan met de verkoop en verpakking van de drugs. De politie vond bij een huiszoeking vijfhonderd xtc-pillen in zijn woning. Paco S. (27) kreeg twee jaar cel daar hij meereed naar Nederland en de drugs het land inbracht. Voorts hielp hij mee met het witwassen.

De rechtbank gaf aan drie overige leden van de bende werkstraffen. Hoofdbeklaagde S. gebruikte voornamelijk hun wagens of bankrekeningen om geld wit te wassen. Het trio stelde hun woning ter beschikking om drugs te stockeren of te verpakken. Ook de zus en de voormalige vriendin van S. deden dit. De 'hoofdman' uit Bekkevoort moet voorts nog een boete van 12.000 euro, er werd in zijn nadeel 100.000 euro verbeurd verklaard.

Lees meer over