Expo rond Glabbeekse fotografe Odette Dereze. “Zij was een pionier en reisde met koning Boudewijn de wereld rond"

Odette
De Glabbeekse fotografe Odette Dereze, geboren in 1932 en eind vorig jaar overleden aan het coronavirus, wordt op zaterdag 9 en zondag 10 oktober geëerd door de gemeente met een tentoonstelling rond haar werk. Zij was één van de pioniers van de Belgische fotojournalistiek, was kind aan huis bij de koninklijke familie en slaagde er ook in om heel wat grootheden voor haar lens te halen zoals Mick Jagger en president Nixon. “Het was een heel straffe vrouw. Haar laatste wens was om begraven te worden op het kerkhof in Attenrode en dat is ook gebeurd”, weet burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Odette was een telg uit de fruittelersfamilie Dereze uit Attenrode-Wever en petekind van Germaine Van Parys (1896-1983), één van de absolute pioniers van de Belgische fotojournalistiek en grondlegster van het foto-agentschap Van Parijs. “Na een stage fotografie besloot ze om er, in 1952, haar beroep van te maken en werd ze fotojournaliste voor het persbureau van Germaine. Als burgemeester kan ik enkel uitermate trots zijn op deze getalenteerde inwoner uit ons dorp. Samen met haar meter realiseerde Odette uit Attenrode een indrukwekkend oeuvre. Hun werk biedt een unieke kijk op de geschiedenis van België vanaf 1918 tot aan het einde van de vorige eeuw”, weet Reekmans die zelf gefascineerd is door het verleden.

Lees verder onder de foto. 

Odette
Odette was één van de pioniers die het heel ver schopte als fotografe (foto: FB Peter Reekmans)

Met koning Boudewijn en koningin Fabiola de wereld rond

Odette leerde het vak van haar meter en wordt beschouwd als één van de belangrijkste humanistische fotojournalisten van de 20Ste eeuw. “Haar meter fotografeerde de wereld tot eind jaren ’40, begin jaren ’50. Zij nam die rol dan over tot eind jaren ’80, begin jaren ’90. Haar onderwerpen zocht ze in het dagelijkse leven en haar fotografie verraadt dat Germaine haar schoolde want de twee hadden een soortgelijke stijl. Ze slaagde erin, als een observator, het maatschappelijk gebeuren vast te leggen door haar humanitaire betrokkenheid en het métier te beheersen.”

 Het werk van Odette was veelzijdig. “Ze maakte reportages maar was ook geïnteresseerd in de massacultuur, bedrijven, rampen en het koningshuis waar ze kind aan huis was, vooral met koning Boudewijn en koningin Fabiola reisde ze de wereld rond. Ze slaagde er ook in om foto’s te maken van de Amerikaanse president Richard Nixon, de Dalai Lama, Johnny Halliday, Charles Aznavour, Adamo, Yves Montand, Claude François, Charles Trenet, Jacques Brel, Rik Van Looy, Stan Ockers en Maurice Bèjart. Ze reisde ook veel, onder andere naar Bangladesh, Amerika, Korea, USSR, Cameroen, Senegal, Nieuw-Zeeland, Indonesië, China en Japan, al dan niet als fotografe in het kielzog van het Koningshuis. Ze fotografeerde ook Mick Jagger en The Rolling Stones voor wie ze zelfs foto’s maakte die op de cover van sommige van hun albums eindigde. Anderzijds was ze even geboeid door gewone volkse mensen.”

Lees verder onder de foto. 

Inno
Haar foto's van de brand in de Innovation gingen de wereld rond (foto: FB Peter Reekmans)

Brand Innovation

De foto’s die ze maakte van de brand in de Brusselse Innovation gingen de wereld rond. “Haar stijl is gekenmerkt door de visuele spanning die uitgaat van haar foto's. Brussel was een belangrijk thema in haar werk. We zien foto’s waar het stedelijk aspect de nadruk krijgt en in anderen zijn het eerder de mensen die centraal staan. Naast de rauwe werkelijkheid van het nieuwsgebeuren had ze ook oo voor het sociale en het culturele. Haar werk belandde talloze keren in de Belgische- en internationale pers, boeken, verscheen op tentoonstellingen in het fotomuseum (FOMU) en op vele andere prestigieuze fototentoonstellingen. “We willen deze bijzondere Glabbeekse eren en daarom gaan we een expositie voorbereiden waarmee we met Kunst In De Kerk willen uitpakken in de kerk van Attenrode. Het was tenslotte haar wens om op het kerkhof daar begraven te worden.”

Lees meer over