Eerste stoeten trekken door het Hageland, waar kan je carnaval vieren de komende weken?

De internationale carnavalstoet trekt weldra door de straten
Na alle corona-ellende kunnen en mogen carnavalsstoeten weer in Vlaams-Brabant. Op zaterdag 18 februari wordt het seizoen op gang getrokken met de stoet in Tienen, daarna volgen er nog 12. Het gaat om de stoeten in de gemeenten en steden die aangesloten zijn bij de Vlaamse Carnavalssteden van Vlaams-Brabant, daarnaast zijn er nog anderen. “Jammer dat de provincie geen subsidies over heeft voor het carnavalsgebeuren. Het is nochtans folklore dat niet mag verdwijnen. Vroeger deed de provincie dat wel”, zegt Marcel Laeveren die zelf verbonden is aan het carnaval in Aarschot sinds 1977 en zich bekommert om de PR binnen de overkoepelende vereniging.

Hoe carnaval precies ontstaan is, blijft een vraagteken. “Duitsland zou de bakermat zijn maar dat geloof ik niet echt. Wanneer je zaken opzoekt vind je verschillende uitleggen. Zeker is wel dat het gaat om een feest net voor de vastentijd begin maar over de juiste oorsprong bestaan er verschillende versies”, weet Laeveren.

Op sommige plekken gaat de stoet ’s avonds uit, met lichtjes en al

“Details over het carnavalgebeuren in Aarschot volgen later maar zeker is dat we dit jaar weer een lichtstoet organiseren, dat doen ze trouwens ook in Vilvoorde, daarmee zijn we met twee in het lijstje van 13 stoeten. Hoe dan ook moet carnaval een folkloristisch gebeuren blijven, zeg maar een feest voor alle rangen in de bevolking, ook al was het even iets voor de begoede burger, dat is nu gelukkig niet meer zo.”

De stoet in Vilvoorde is trouwens de 2de op het programma want die gaat uit op dinsdag 21 februari om 19.33 uur. Daarna volgen Bekkevoort op zaterdag 25 februari en Schoonderbuken op zondag 26 februari, telkens om 14.11 uur.

Die in Leuven gaat uit op zaterdag 4 maart om 15.11 uur, in Zoutleeuw beginnen ze eraan op zondag 5 maart om 14.11 uur en diezelfde dag gaat de stoet ook uit in Asse om 14.33 uur.

In Aarschot is er dus een lichtstoet op zaterdag 18 maart, die start om 18.30 uur en in Halle gaat de stoet uit op zondag 19 maart om 14.33 uur.

Vervolgens is Diest aan de beurt op zondag 26 maart om 14.33 uur, diezelfde dag vieren ze carnaval in Dilbeek vanaf 14.33 uur en op zaterdag 1 april wordt er in Kampenhout gefeest vanaf 15.11 uur.

Afsluiten mogen ze in Geetbets op zondag 2 april vanaf 14.11 uur.

Hulp van de provincie is welkom

Laeveren kijkt alvast uit naar het nieuwe carnavalsseizoen want voortaan mag er weer veel meer en mag er eindelijk weer voluit gefeest worden, alcohol inclusief al is ook dat relatief volgens de carnavalist.

"Carnaval is echt geen zuipfeest, wat sommige mensen ook mogen denken. Het is een volksfeest en al onze stoeten zijn gratis toegankelijk, dat is elders niet altijd zo. Zowel de security als de mensen die rijden met de praalwagens drinken geen druppel tijdens de stoet, ik ga niet ontkennen dat ze dat nadien wel doen maar het is altijd met maten. Het is ook jammer dat de provincie ons niet kent en financieel niet helpt. Vroeger kregen carnavalsverenigingen subsidies, vandaag is dat niet meer aan de orde. Hoe dan ook gaan we er een groot feest van maken. Na corona is het toch belangrijk dat we eindelijk weer mogen feesten en alle problemen heel even kunnen vergeten, alaaf.”

Lees meer over