Dierenasielen hebben nood aan meer geld: "Sommige maanden kosten ons tot 10.000 euro"

Zorghoeve

Dierenasiel De Zorghoeve in Kortenaken organiseert op 21 januari een nieuwjaarsdrink vanaf 16 uur. Ze doen dat niet alleen omdat het gezellig is maar ook omdat elke euro broodnodig is voor de werking van het asiel. “Sommige maanden hebben we tot 10.000 euro nodig”, zegt Marc Dekeyser die, samen met zijn vrouw Iris Cornelis, De Zorghoeve nu al drie jaar uitbaat. Wij trokken met het koppel op pad wanneer ze een paard ophaalden in Keerbergen omdat het baasje terminaal ziek is. “Dat is heel erg maar het dier is wel altijd goed behandeld, we komen jammer genoeg veel andere omstandigheden tegen waar dieren compleet verwaarloosd worden, van sommigen verhalen lig je wakker.” De muziek bij de video is van de free license site van You Tube.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Het koppel baatte eerst een asiel uit in Leefdaal maar na een jaar, in 2019, richten ze De Zorghoeve op in Kortenaken. “Een asiel runnen weegt soms zwaar op je relatie maar het welzijn van de dieren is voor ons heel belangrijk, je moet ervoor zorgen dat die 2 matchen. Gelukkig hebben we een super goed team en een goede groep vrijwilliger”, zegt Marc wanneer we hem op een regenachtige middag ontmoeten in Kortenaken om richting Keerbergen te trekken, een rit van ruim 40 km.

Lees verder onder de foto.

Zorghoeve
Het koppel begon uiteindelijk een asiel in Kortenaken

Dierenasiel uitbaten kost handenvol geld

Tijdens de rit luisteren we naar de verhalen van het koppel en hebben we het met hen over de torenhoge rekeningen die het uitbaten van een asiel blijkbaar met zich meebrengt. “Alleen al de benzine kost handenvol geld, tel daar de kosten van de dierenarts bij en andere specialisten, de almaar stijgende energiekosten, de onkosten voor water en andere vaste kosten en je zit al snel aan een behoorlijk bedrag. Momenteel zitten we overvol en dus kost de verzorging van al die dieren ook meer geld. Recent nog moesten we op pad voor een inbeslagname van 15 honden, het ging om verschillende rassen en ter plaatse stonk het redelijk hard. We zijn zelf niet binnen geweest want de aanwezige agenten haalden de dieren uit de woning. Uiteindelijk bleek eentje zwanger, dat vergt ook meer financiële middelen want je moet dat opvolgen en de nodige controles laten doen door een dierenarts. Bovendien werden alle dieren gecontroleerd door een dierenarts en kregen ze de nodige vaccins, ook dat is natuurlijk niet gratis.”

Rijk word je er niet van

De Zorghoeve kan rekenen op een team van vrijwilligers en daar is het koppel meer dan dankbaar voor. “Zonder hen lukt het niet en rijk word je er ook niet van. Begrijp me niet verkeerd he, we doen dit allemaal met heel veel plezier maar je moet wel beschikken over de nodige middelen, vandaar dat we regelmatig iets organiseren om geld in het laatje te brengen zoals nu de nieuwjaarsdrink, eerder organiseerden we ook al een bbq en optredens. Soms denken we weleens om de stekker eruit te trekken maar dan zegt ons hart neen, het is een cliché maar van dieren krijg je meer vriendschap dan van sommige mensen en dus verdienen die onze aandacht. Je moet echt een hart voor dieren hebben om dit te doen. Wanneer je bijvoorbeeld een hond in beslag neemt die over de grond kruipt, in plaats van te wandelen, en dan nog eens zwanger blijkt te zijn, breekt je hard. Wanneer je dat dier dan ziet opfleuren, weet je meteen waarom je het doet”, zegt Marc die zich ergert aan de ingesteldheid van sommige eigenaars.

“We zijn eens een schaap gaan ophalen en dat huis was zo smerig. Overal lagen er uitwerpselen en de honden hadden keilange nagels, dan breekt je hart opnieuw. Sommige verhalen blijven echt hangen maar de vooruitgang van de dieren in ons asiel motiveert ons dan weer. Bij de inbeslagname van de 15 honden recent wisten we dat er ook een grotere bij was en eigenlijk hadden we geen plek meer vrij voor dat dier. Eens ter plaatse zie je de hond en dan neem je die toch mee want je wil het beste voor dat dier. Op de terugweg hebben we dan een plan B uitgedokterd.”

Sommige mensen moeten verbod krijgen op het houden van dieren

Niet alleen het feit dat eigenaars hun dieren verwaarlozen, maakt het koppel kwaad, ook sommige mensen die een dier komen adopteren kunnen niet meteen op hun begrip rekenen.  “Iemand kwam hier een hond adopteren en een dag later stond hij hier terug. De hond deed niet meteen wat ze wilden en dus moest die terug naar ons. Dan denk ik, een kind geef je toch ook niet af wanneer het niet meteen doet wat je wil, soms begrijp je het echt niet. Op een bepaald moment moesten we 2 Turkse herders ophalen na een inbeslagname maar later besloot dierenwelzijn dat de eigenaars de honden terugkregen, even later moesten we die honden weer gaan ophalen. De eigenaars kochten daarop drie nieuwe honden die we, na een poosje, ook weer moesten ophalen en, als ik de geruchten mag geloven, hebben ze weer een nieuwe hond gekocht, ik vrees dat we daar binnenkort weer staan. Ik vind dat dergelijke mensen een verbod zouden moeten krijgen op het houden van dieren.”

Lees verder onder de foto. 

Lees verder onder de foto. 

Zorghoeve
Sommige inbeslagnames komen hard aan

Paard laat zich niet zomaar vangen

Terug naar de missie van de dag want we zijn intussen in Keerbergen aangekomen om het paard op te halen. “Ook voor dat paard hadden we niet meteen plaats maar één van onze vrijwilligers heeft een weide en daar kan het terecht. Als wij het niet gaan halen, riskeert het een spuit, dat is iets wat je toch koste wat het kost wil vermijden.”

Een mooie gedachte maar dan moet je het paard wel zover krijgen om het in de aanhangwagen te krijgen en dat was minder evident. “Het paard heeft schrik van dierenartsen en van aanhangwagens”, vertelt Marc aan Iris nadat hij de eigenaar gesproken heeft.

Met deze weinig goeds belovende boodschap beginnen de 2 aan de klus. De dochter des huizes probeert meermaals het paard in de aanhangwagen te zetten maar slaagt niet meteen in dat opzet. Marc neemt het over en slaagt er meteen in om het dier erin te krijgen maar het vastzetten duurt te lang en het paard neemt de vlucht.

“Dat is zoals een hond in een bench zetten he, je moet geduld hebben, meestal wint de aanhouder wel. Het paard staat nu in elk geval op een goede weide.”

Wie een dier wil adopteren kan terecht op de Facebookpagina van De Zorghoeve voor de mogelijkheden. “We geven echt niet zomaar een dier mee aan om het even wie. Iemand vroeg me ooit om de adoptie van een herder van anderhalf jaar oud voor zijn mama die 93 was, dat is geen goed idee he.”