Deze dingen uit onze regio werden verkozen in de Vlaamse canon, pater Damiaan haalt de selectie niet

Twee miljoen euro voor bouw nieuwe kleuterschool en kinderopvang
Na een hele voorbereiding is het zo ver: de Vlaamse canon ligt eindelijk op tafel. Wij hebben alvast de verkozen regionale gebeurtenissen, personen en begrippen gebundeld.Zowel de Leuvense regio als het Hageland staan er met meerdere zaken in.

Bloednacht in Leuven

In de avond van 18 april 1902 trokken betogende arbeiders door Leuven. Ze protesteerden omdat het parlement net het enkelvoudig algemeen stemrecht had afgewezen. Om negen uur ’s avonds opende de Burgerwacht het vuur op de betogers. Met fatale gevolgen: vijf manifestanten stierven ter plaatse, een zesde overleed ‘s anderendaags. De gebeurtenis ging de geschiedenis in als de Bloednacht van Leuven.

Bloednacht van Leuven

Rock Werchter

In de zomer van 1975 traden in het landelijke Werchter twee bands op voor een publiek van enkele honderden toeschouwers. Het initiatief van de plaatselijke Chirogroep legde de basis voor een van de grootste muziekfestivals in Europa.

Sindsdien verzamelde jaarlijks een groeiende groep jongeren in Werchter om samen het einde van het schooljaar en het begin van de grote vakantie te vieren. Een samenwerking met verwante zielen uit de West-Vlaamse stad Torhout leidde in 1977 tot het legendarische dubbelfestival Torhout/Werchter. Door dezelfde artiesten eerst in Torhout en dan in Werchter te laten optreden, kon de organisatie grotere namen strikken.

Het festival werd vanaf 1999 enkel nog in Werchter georganiseerd. Rock Werchter werd een referentie in de pop- en rockmuziekwereld. U2, Patti Smith, R.E.M., The Chemical Brothers, Faithless, Kendrick Lamar, Metallica en Lady Gaga zijn slechts enkele internationale namen die in de afgelopen decennia op het podium stonden in het Vlaams-Brabantse dorp.

Rock Werchter

Begijnhoven zijn eveneens Vlaams erfgoed

Begijnhoven zijn vandaag oases van rust in tal van steden. De oudste gaan terug tot de 13e eeuw. Groepjes ongehuwde, gelovige vrouwen, begijnen genoemd, gingen vanaf de late 12e eeuw samenleven in de stad. Eerst in een collectieve woning, convent genoemd, later ook in huisjes rond een binnenhof. Conventen vond men overal in West-Europa, begijnhoven vooral in de Nederlanden. In 1998 erkende Unesco de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent, Gent-Sint-Amandsberg, Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout als werelderfgoed.Die van Leuven en Diest staan nu alvast in de canon.

Begijnhof
Het begijnhof van Diest.

Missionaris Pedro de Gante (in plaats van pater Damiaan)

In 1523 reisde een monnik van Gent naar Tenochtitlan, het huidige Mexico-Stad. Hij heette Pieter van der Moere, maar bleef bekend onder zijn Spaanse naam Pedro de Gante. Op het Amerikaanse continent was hij een van de eerste Vlaamse getuigen van de verwoestingen aangericht door de Europese kolonisatoren. Pater Damiaan haalt de lijst niet. "We hebben het ons gepermitteerd om soms een minder bekend figuur te kiezen zodat er opstapjes zijn om verder te willen lezen. Dat is gebeurd met Pedro de Gante in plaats van pater Damiaan", zei historicus Emmanuel Gerard aan HNB.

Pedro de Gante
Pedro de Gante.
Pater Damiaan
Pater Damiaan.

Nachtmerrie in Meensel-Kiezegem

Op 11 augustus 1944, twee maanden na de geallieerde landing in Normandië, omsingelden Duitse soldaten en Vlaamse collaborateurs het Vlaams-Brabantse dorpje Meensel-Kiezegem. Ze doorzochten de huizen en dreven de mannelijke inwoners samen. 71 bewoners werden gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Slechts acht keerden levend terug.

"We zijn enorm vereerd met deze erkenning," zegt Marc Cauwbergs, directeur van Museum44 in Meensel-Kiezegem. "Als nakomelingen van het drama van Meensel-Kiezegem is dit een belangrijke bevestiging. Een erkenning voor het lijden van onze voorouders, maar ook een erkenning voor het jarenlange werk om dit thema onder de aandacht te brengen en in te zetten op herinneringseducatie. Het toont aan dat het drama van Meensel-Kiezegem het lokale niveau overstijgt en deel uitmaakt van het immaterieel erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Wij blijven verder inzetten om de herinnering levend te houden."

Meensel-Kiezegem

Marieke 'Wielemie' Vervoort

Ook de overleden rolstoel-atlete Mieke Vervoort uit Diest krijgt een plaatst in de lijst en staat dus naast muziekgoden als U2 en Simple Minds, volgens ons met reden en dat vindt ook schepen Maurits Van de Reyde uit Diest die zijn respect uit op zijn sociale media: "Jawel, ze staat erin: onze Marieke Vervoort is één van de historische figuren die in de nieuwe Vlaamse canon staat. Dat is een overzicht van de geschiedenis in Vlaanderen. Het werd vandaag door historici voorgesteld. Ze staat er tussen figuren als Karel De Grote, Napoleon en Hugo Claus. Iets om onwaarschijnlijk trots op te zijn", post hij.

Marieke Vervoort

(geen) Eddy Merckx

De wielergod uit Meensel-Kiezegem staat niet in de lijst van de Vlaamse canon. De reden? Levende personen staan niet in de lijst.

Eddy Merckx

Lees meer over