Celstraffen tussen 18 en 50 maanden gevraagd voor leden van studentenclub Reuzegom

13 maart 2023 | 12u30 | Gepost door redactie
Sanda Dia

Het Reuzegomproces is deze maandag in Antwerpen hervat. Er werd verrassend genoeg geen uitstel meer gevraagd. De procureur des konings vroeg celstraffen tussen de 18 en 50 maanden voor de 18 leden van de opgedoekte studentenclub na de fatale doop van student Sanda Dia (20) op 7 december 2018.

We pikken de voornaamste hoofdrolspelers eruit. Buiten de variërende celstraf riskeert iedereen 8.000 euro boete en 5 jaar ontzetting uit zijn burgerrechten.

Praeses Zaadje riskeert 40 maanden cel, 10 maanden minder dan in eerste aanleg gevraagd. Hij had de beslissingsbevoegdheid en had de doop kunnen stopzetten.

Schachtentemmer Janker kijkt tegenover 50 maanden cel, ook bij hem vorderde het openaar ministerie 10 maanden minder dan in eerste aanleg. Hij had de verantwoordelijkheid over de schachten tijdens de cantus en de doop. Nadien werden van hem chatberichten gevonden waarin hij aankondigde dat hij het 'echt bruut wilde maken'.

Wally, de dooppeter van Sanda Dia, riskeert 24 maanden cel.

Igean hangt 18 maanden cel boven het hoofd. Hij had tijdens die doop in Vorselaar, die drie dagen duurde met iemand anders een muis in de blender gestoken.

Kletsmajoor riskeert 30 maanden cel. Hij stelde voor om nog even te wachten met naar het ziekenhuis te gaan.

Voor geneeskundestudent Ketter werd 24 maanden cel gevraagd. Als geneeskundestudent nam hij zijn verantwoordelijkheid niet.

Voor Rafiki werd 24 maanden cel geëist. Hij maakte een filmpje van het gebeuren in plaats van te helpen.

Strontvlieg kijkt tegenover 24 maanden cel aan. Hij nam het voortouw in de beslissing om daarna geen verontschuldigingsbrief te sturen naar de ouders van Sanda.

"Enerzijds hebben we te maken met jonge mensen die allemaal adequaat deelnemen aan de maatschappij. Anderzijds zijn ze verantwoordelijk voor de dood van Sanda en het afzien van de twee andere schachten. Er is hier sprake van een totaal ontspoorde groepsdynamiek en binnen de club heerste een duidelijke hiërarchie”, klonk het op de rechtbank.

Lees meer over