Broer en schoonzus Sanda Dia reageren op Reuzegomvonnis: "Daders hadden een strafblad moeten krijgen"

Sanda Dia

In duidings- en nieuwsprogramma De Afspraak op Canvas reageerden Seydou De Vel, broer van de overleden Sandia Dia, en zijn partner Marie Van Steenkiste op het Reuzegomvonnis. Ze vinden het moeilijk om de uitspraak rationeel te bevatten.

Achttien leden van de studentenvereniging Reuzegom werden onlangs, 4,5 jaar na de dood van de student Sanda Dia, veroordeeld tot werkstraffen tussen 200 en 300 uur. Dit naar aanleiding van de mensonterende behandeling en onopzettelijke doding van Sanda Dia (20).

“We willen niemand de cel in. We zijn niet haatdragend, maar we hadden wel graag gezien dat er een bepaald signaal werd gegeven door een bepaald strafblad te geven. Deze werkstraffen vallen niet te onderschatten als je werkt. Ze zouden tijdens een bepaalde tijd niet in contact mogen komen met justitie. Voorts is er in de dagelijkse realiteit geen confrontatie met wat ze hebben gedaan. Nu worden ze wekelijks geconfronteerd. Zeker als je voltijds werkt en je verder ten dienste van de maatschappij moet stellen”, klonk het bij de schoonzus van Sanda, Marie Van Steenkiste.

“Ze hebben maatschappelijke functies voor ogen, zoals arts en advocaat. Het zou een terecht signaal zijn, gezien de daden, dat ze die verantwoordelijkheid niet nemen. Dit kan misschien na onbepaalde tijd wel weer. Iedereen moet immers de kans krijgen om te groeien en te leren, maar op dit moment zou het op het uittreksel moeten staan”, besluit Marie.

“Alle overheden kunnen zien wat er in het strafregister staat. Werkstraffen verschijnen enkel in het strafregister en niet in het uittreksel uit het strafregister. Het is de bedoeling is om de mensen terug herintegreren in de maatschappij. Een uittreksel uit een strafregister heb je dan bijvoorbeeld nodig om te solliciteren”, mengde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zich in de discussie.

Lees meer over