Brandweerman Hervé Dion is Belgisch kampioen Crossduatlon : “Deelnemen aan de Ironman in Hawaï is mijn ultieme droom”

Foto: Facebookpagina Hulpverleningszone Oost

Brandweerman bij de Hulpverleningszone Oost Hervé Dion (40) uit Huldenberg is Belgisch Kampioen Crossduatlon voor brandweerlui. “Eigenlijk doe ik liever mee aan triatlons, deelnemen aan crosduatlons is eerder een voorbereiding op die triatlons. Mijn ultieme droom is deel te nemen aan de Iron Man in Hawaï.”

Hervé pakte recent dus de Belgische titel in Westrozebeek. "De wedstrijd bestaat uit een plaatselijk loopparcours in het dorp, gevolgd door een mountainbiketocht naar en in de Keuneleute en het Polderbos, waarna het loopparcours nog eens moet hernomen worden. Brandweerman Hervé Dion liet alle concurrentie achter zich en haalde de overwinning binnen", luidde het trots op de Facebookpagina van de hulpverleningszone. 

"Eigenlijk was ik niet eens van plan om hieraan deel te nemen, ik zag de info toevallig. De week van de wedstrijd besloot ik dan toch maar mee te doen. In deze wedstrijd heb je twee reeksen bij de mannen, eentje van 18 tot 39 jaar en de reeks met de 40+-ers. Ik heb meegedaan met de 40+ers en met mijn tijd van 1h13m6s heb ik zowel de jongeren als de ouderen verslagen”, zegt hij een beetje fier en dat mag ook wel.

Wekelijks tot 18 uren trainen

Dat het zijn passie is, bewijzen het aantal uren training dat hij ervoor over heeft. “Ik train wekelijks zestien tot achttien uur, met twee kinderen van 11 en 8 is dat niet altijd simpel. Gelukkig zijn de kinderen wel altijd heel enthousiast tijdens mijn wedstrijden en ook mijn vrouw staat 100% achter me. Ik ben sinds 2007  vrijwilliger bij de brandweer en op professioneel vlak was ik lang boekhouder. Ik mistte iets in mijn leven. Ik ben altijd heel sportief geweest, maar door de studies en het drukke leven moest ik daar mee stoppen. In 2014 ben ik beroepsbrandweerman geworden en kon ik mij terug storten op mijn passie. De fysieke testen om bij de brandweer te mogen werken, waren voor mij echt heel gemakkelijk (lacht).”

Lees verder onder de foto. 

Hervé Dion
Hervé traint tot 18 uren per week. Foto: Hervé Dion

Ironman is grote droom 

Hervé’s grote droom is deel te nemen aan de Ironman in Hawaï. “Dat is niet zo voor de hand liggend. Eerst moet je geselecteerd worden en dan zijn er ook nog de financiële kosten. Het inschrijvingsgeld alleen al is duizend euro. Tel daar je vlucht bij, een ticket heen en weer kost 4 à 5000 euro, en de overnachtingen ter plaatse en je bent best veel geld kwijt. Fysiek is het ook zwaar want de temperatuur ligt er veel hoger en het is er drukkender, de wind blaast harder en de vochtigheidsgraad hoger. Ondanks alles blijft het toch mijn droom om eraan mee te kunnen doen.

 Het zou trouwens niet zijn eerste Ironman wedstrijd zijn want die worden ook elders georganiseerd. “In juni ben ik al naar Den Hoorn in Westfriesland gegaan voor een 70.3 (halve afstand) en daar werd ik 3de in de leeftijdscategorie 40-44 jaar en 23ste in de totale ranking van alle deelnemers.  Op 20 augustus start ik in Kalmar in Zweden om er deel te nemen aan een Ironman wedstrijd. Ik geef toe, soms kan het echt wel zwaar zijn of heb je een slechte dag, maar in het algemeen geniet ik er van om mijn eigen grenzen te verleggen.”