Big Jump komt naar onze regio om waterkwaliteit van rivieren aan te klagen

Big Jump

Onder het motto doe eens zot springen op zondag 14 juli honderden mensen in rivieren in Leuven, Tienen en Begijnendijk. De zogenaamde Big Jump vraagt aandacht voor proper water en gezonde riviersystemen.

Het gaat om een initiatief van Natuurpunt Leuven, Natuurpunt Velpe-Mene (Tienen) en Natuurpunt Begijnendijk. Ze doen dit omdat, zo zeggen ze, geen enkele waterloop in België aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die vereist dat al onze waterlopen in 2027 in 'goede staat' verkeren, voldoet.

“Er zijn goede stappen vooruit gezet maar momenteel is er nog geen Leuven plage of Betekom beach. Laat staan rivieren die bruisen van het leven in een robuuste natuurlijke vallei waar we geen schrik dienen te hebben van vervuiling”, luidt het. 

De Big Jump werd voort het eerst georganiseerd in 2002 door het European Rivers Network (ERN). De actie wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet Belgium en op verschillende locaties georganiseerd door o.a. natuur- en milieu verenigingen en overheden.

In Leuven wordt er op 14 juli gesprongen aan de Langestraat (Kajakvertrekplaats 6 aan de Celestijnenlaan) om 15 uur. In Begijnendijk wordt er dan weer geplonst aan de Demerbrug, langs de Gelroodsesteenweg, op zondag 14 juli om 15 uur maar de organisatie (GBS De Klimroos, Natuurpunt Begijnendijk en de lokale gemeenschap) zorgt voor een weekend vol met muziek en andere animatie. "Kinderen kunnen zich uitleven met leuke animatie en er zijn diverse informatiestanden waar je alles te weten komt over waterbuffering, waterkwaliteit en ontharding", zegt de organisatie nog. 

Om hetzelfde tijdstip springen ze ook in Tienen,aan de meander van de Grote Gete (Spuipad/Getestraat). Ook daar is voorafgaand animatie voorzien met, onder andere, een race met mini-vlotjes.  

big jump

Lees meer over