Bezoekers Vlaams-Brabantse provinciedomeinen, wie zijn ze en wat drijft hen?

20 juli 2021 | 09u55 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
Nieuwe richtlijnen voor Vlaams-Brabantse provinciedomeinen
Een recent onderzoek bracht de bekendheid van provinciale domeinen in Vlaanderen in kaart. De vier domeinen in Vlaams-Brabant – Huizingen, Kessel-Lo, Diest en Zoutleeuw – scoren bij de bezoekers erg goed op de thema’s wandelen, rust en horeca. Jongeren waarderen dan weer vooral de waterrecreatie. Toch is er nog werk aan de winkel.

In opdracht van de provincies onderzocht het studiebureau Profacts hoe bekend provinciale domeinen bij de bevolking zijn, door wie ze worden bezocht en wat de motivatie voor een bezoek is. 

Eerste vaststelling: 96% van de Vlamingen heeft al ooit een provinciaal domein bezocht. En wat is zijn ideale domein? Een plaats om te wandelen in bos, groene ruimte en vrije natuur… en liefst met een café in de buurt. 

Vlaams-Brabanders kennen naast Bokrijk en het Zwin toch vooral de eigen domeinen Kessel-Lo, Halve Maan Diest en Huizingen. Het Vinne in Zoutleeuw gooit ook hoge ogen bij de Limburgers. Met op de achtergrond de corona-beperkingen bezochten in 2020 een record aantal bezoekers ‘hun’ domein. Zo verdubbelden of verdrievoudigden de cijfers voor de eindejaarsperiode. Toch blijft er volgens gedeputeerde Ann Schevenels nog werk aan de winkel: “2/3de van Vlaams-Brabander kennen hun domeinen. Er is dus nog 1/3de te gaan… We willen het aanbod echt bij iedereen brengen.” 

De Vlaams-Brabanders hebben, in vergelijking met de andere provincies, minder interesse bij hun domeinbezoek in fietsen en bos en meer interesse in open ruimte, speeltuinen en zwemmen. Dat heeft volgens gedeputeerde Ann Schevenels vooral te maken met beleidskeuzes: “We mikken op een publiek van jonge gezinnen en grootouders met kleinkinderen. We investeren dan ook volop in nieuwe speelinfrastructuur in Diest, een grote natuurlijke waterspeelzone in Kessel-Lo en een nieuwe speeltuin in Het Vinne. Ook voor Huizingen liggen er plannen op de tekentafel. Het komt erop aan bezoekers voortdurend nieuwe uitdagingen te bieden.” 

Nog enkele vaststellingen. Domeinbezoek en streekverkenning gaan hand in hand. 66% van de bezoekers zien het domein ook als ideale vertrekplaats om op pad te gaan in de omgeving. Meer dan 33% ziet overnachtingsmogelijkheden – paalkamperen in Het Vinne, trekkerhutten in Diest en Huizingen, camperplaatsen in Diest en Kessel-Lo – als een grote meerwaarde. En tot slot, bijna de helft van de bezoekers wil in zijn domein een (horeca)terrasje kunnen doen.

Lees meer over