Antwoorden op de vele vaccinatievragen

12 maart 2021 | 15u54 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
Voorzitters van de seniorenadviesraden uit de verschillende gemeentes
Volgende week starten in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas de vaccinaties van 65-plussers uit Haacht, Keerbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel, Boortmeerbeek en Zemst. Eerst komen de oudste inwoners van de gemeentes aan de beurt. Bij de inwoners van deze gemeentes blijken er echter nog heel veel vragen over deze vaccinatie te bestaan. Wij geven u dan ook graag samen met de voorzitters van de seniorenadviesraden uit de verschillende gemeentes tal van antwoorden.

De vaccinatiecampagne is volop bezig. In de Eerstelijnszone BraVio, werken acht gemeenten samen met één doel: een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad behalen. Voor het vaccinatiecentrum van Kampenhout-Sas is er een fusie van twee Eerstelijnszones. Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Haacht, Keerbergen en Boortmeerbeek slaan de handen in elkaar om in de vroegere witloofveiling dit doel te behalen. Vilvoorde en Machelen doen hetzelfde in het vaccinatiecentrum van Bolwerk. 

Vragen en antwoorden voor de vaccinatiecentra

-         Wie is er aan de beurt?

Het is niet mogelijk om iedereen tegelijk te vaccineren, daarom gebeurt het in drie fases. Als eerste was het zorgpersoneel en de woonzorgcentra aan de beurt. In de tweede fase zijn 65-plussers, risicopatiënten en de essentiële beroepen (bv. politie en brandweer) aan de beurt. In de laatste fase is het de beurt van de rest van de bevolking (18+) volgens leeftijd.

-         Wanneer ben ik aan de beurt?

Dit hangt allemaal af van het aantal geleverde vaccins. Als het zo ver is:

1.      Ontvang je van de Vlaamse overheid een uitnodiging via brief, sms en e-mail.

2.      In de uitnodiging staan twee data, één voor de eerste prik en een tweede voor de tweede prik.

3.      De  afspraak kan je telefonisch of online bevestigen, weigeren of verplaatsen. De locatie van het vaccinatiecentrum kan je niet wijzigen omdat deze bepaald is op jouw domicilieadres.

-         Hoe geraak ik er?

Het vaccinatiecentrum is bereikbaar te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer en met de auto. Er is parking voorzien en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn alternatieven beschikbaar als je fysiek niet in staat bent om het vaccinatiecentrum te bereiken. Alle info vind je terug op de website van jouw gemeente en voor Vilvoorde en Machelen op www.vaccinatiecentrumbolwerk.be.

Vragen en antwoorden voor en van de dokter

- Is het vaccin veilig?

“Ja, er zijn voldoende studies gebeurd voor de goedkeuring van het vaccin. Er is op dit moment al ruime studie uitgevoerd zowel in België als in andere landen.”

- Wat zijn de nevenwerkingen?

“Nevenwerkingen kunnen ontstaan, maar zijn meestal mild. Gaande van lichte hoofdpijn en koortsig gevoel tot een dag flink moe zijn en niet kunnen werken. Dit is vervelend maar komt bij een minderheid van de gevaccineerde personen voor. Deze symptomen zijn nog steeds minder ernstiger dan ziek worden van COVID-19.”

- Wat moet ik doen als ik niet zeker ben of ik allergisch ben?

“Allergieën tegen pollen, voeding, dieren spelen geen rol in de vaccinatie. Enkel een ernstige algemene reactie bij vroegere vaccinatie is een tegenindicatie. Voor de toediening van het vaccin wordt dit altijd nog eens overlopen via een anamnese document. Bij twijfel kan een arts ter plaatse de beslissing nemen.”

Nog vragen? Interactieve infosessie

Om de vragen van de 65-plusser te beantwoorden, organiseert Eerstelijnszone BraViO een online infosessie op woensdag 17 maart 2021 van 10 tot 11.30 uur.

Tijdens de infosessie krijgen de deelnemers medische informatie, toelichting bij de uitnodiging, informatie over mobiliteit en het vaccinatietraject. Het wordt een interactieve infosessie waar u op het einde van de sessie uw vragen kan stellen, ze worden beantwoord door de aanwezige experts.

Deelnemen

Elke 65-plusser uit Kampenhout, Zemst, Steenokkerzeel, Haacht, Boortmeerbeek en Keerbergen is welkom om deel te nemen aan deze gratis online infosessie. Deelnemen kan via deze link op woensdag 17 maart 2021 van 10 tot 11.30 uur. U hoeft geen profiel te hebben of u hoeft zich niet op voorhand in te schrijven om deel te nemen aan de online infosessie.

Ondervindt u problemen? Volg dan het stappenplan om Teams te gebruiken zonder account of contacteer Katrien Bernard via 0467/00.01.49 of katrien.bernard@elzbravio.be.

Wie er niet kan bij zijn, kan de infosessie achteraf herbekijken op de website Eerstelijnszone BraViO - Eerstelijnszone.

Lees meer over