Animal Rescue Service waarschuwt om pasgeboren reeën met rust te laten

Ree
Momenteel komt volop de nieuwe generatie van reeën ter wereld. Daar weten ze bij Animal Rescue Service VZW alles van. "We kregen het afgelopen weekend op nog geen twaalf uur tijd drie meldingen van jonge reeën die men gevonden had en opgepakt had omdat ze zo 'zielig alleen' lagen. Maar dit is niet zonder reden", zo waarschuwen ze.

"Een reegeit, de moeder, komt maar enkele keren per dag haar jong voeden. Dit doen ze om hun jong niet bloot te stellen aan predatoren. Een jonge ree blijft altijd mooi in elkaar gedoken liggen en vertrouwd op zijn schutkleur. De bruine kleur met witte stipjes is niet zomaar.. De witte stipjes moeten een schakering en inval van zonlicht nabootsen zodat ze in het bos of veld zeker niet opvallen", klinkt het.

"Gelukkig konden we twee jongen terug plaatsen door ervoor te zorgen dat ze de geur van hun omgeving terugkregen en de mensengeur eraf was. Een derde moest helaas wel meegenomen worden omdat de moeder dood teruggevonden werd enkele meters verder", zo vertellen ze bij Animal Rescue Service.

Zij geven nog enkele tips mee. "Zie je een jonge ree? Laat het dan gewoon gerust en zijn ding doen.. De moeder is altijd in de buurt! Twijfel je? Neem dan zeker contact met ons of een VOC in de buurt op om de situatie te bespreken. Maar ga nooit een jonge ree strelen of opnemen. Dan zal het door de moeder verstoten worden en helaas ten dode opgeschreven zijn."

Lees meer over