7 honden weggehaald bij kennel: "Ik slaap nog amper"

Duitse doggen
Beatrijs Hofmans (59) en Frank Borrey (60), van hondenkennel Duitse Doggen Van de Grote Liefde in Heist-Op-Den-Berg, net op de grens met Begijnendijk, zitten met de handen in het haar. Maandag 6 september kwamen mensen van het Departement Omgeving, afdeling Strategie, Intern Beleid en Dierenwelzijn, hun zeven Duitse doggen ophalen na een anonieme klacht over verwaarlozing. “Dit slaat op niets, wij zien onze honden doodgraag, ik slaap nog amper en zit onder de pillen want dit is vreselijk. We hopen dat mensen ons komen helpen zodat we ervoor kunnen zorgen dat we binnen de twee maanden voldoen aan hun regels.”

Een dag voor de interventie waren Frank en Beatrijs nog volop bezig met het uitbouwen van een gloednieuwe winkel, waar ze allerlei spullen wilden gaan verkopen voor Duitse doggen en die binnenkort zou opengaan, een dag later ligt hun droom in diggelen. “Ik wist niet wat er gebeurde en was compleet overdonderd. De inspecteurs kwamen langs, samen met enkele agenten, en vonden dat het niet kon dat onze honden op een werf leefden. Er is inderdaad nog wel wat werk maar die dieren worden hier beslist niet verwaarloosd, integendeel het voelt alsof ze onze kinderen hebben afgenomen. Alles in huis ademt Duitse dog en het is hier nu zo leeg en stil, ik heb er echt moeite mee en slaap amper, ik neem ook een aantal medicijnen om te kalmeren en toch wat te slapen”, zegt Beatrijs.

Lees verder onder de foto. 

Deense Dog
Frank en Beatrijs slapen amper nog, nu hun honden werden weggehaald.

Budget samenrapen niet evident

Het koppel begon in 2011 een kennel voor Duitse doggen, sommigen zeggen eerder Deense doggen maar het gaat om dezelfde hond, in Hofstade maar na een brand in 2018 moesten ze op zoek naar een ander pand. Dat vonden ze in een oude hoeve langs de Schriekse Steenweg in Pijpelheide, een gehucht op de grens van Begijnendijk en Heist-Op-Den-Berg. “We zochten zes maanden naar een geschikte locatie en deze was perfect, er was wel best wat renovatiewerk maar vooraleer we de honden verhuisden naar hier zorgden we ervoor dat de basis infrastructuur er was. Ik geef toe alles is hier zeker nog niet af en dat zeggen we ook tegen mensen die naar de puppy’s komen kijken maar niemand heeft daar problemen mee.”

Een deel van de infrastructuur is al klaar maar dat bleek niet voldoende. “De puppy-ruimte is helemaal klaar en ook de gewenningszone buiten staat op punt. Nu moeten we binnen de 2 maanden de grote ruimte vooraan in orde krijgen. Dat wil zeggen dat we er chappe moeten leggen, muren in gyproc bouwen, het plafond vernieuwen en veel meer. Wij hadden dit gepland om te doen binnen de 6 tot 8 maanden maar indien we er niet in slagen om dit binnen de twee maanden op te lossen, krijgen we onze schatjes niet terug, dat zou een ramp zijn. Indien de situatie tegen dan al voldoende veranderd is, kunnen we eventueel uitstel verkrijgen. We hopen dan ook dat mensen bereid zijn om ons te komen helpen want alleen krijgen we dit nooit rond. Het zou vreselijk zijn indien het niet lukt, dan worden ze allemaal gecastreerd en gesteriliseerd en afzonderlijk ergens ondergebracht. Komt daar ook nog eens de financiële implicatie bij want wij hadden de verbouwingen gespreid over een langere periode om alles te kunnen betalen, ik verloor recent dan ook nog mijn vaste job, dat maakt het er niet  eenvoudiger op. Indien we onze honden terugkrijgen zullen we ook moeten opdraaien voor de kosten van hun verblijf in de opvang, vermoedelijk kost dat 20 euro of meer en dat per hond en per dag, reken maar uit he”, gaat Frank verder.

Lees verder onder de foto's.

Deense Dog
De puppyruimte is al klaar.

Kopzorgen over hun honden

Het koppel maakt zich ook zorgen over het welzijn van de dieren. “Ze werden hier gewoon weggehaald en we kregen niet eens de kans om uit te leggen welk dier welke verzorging nodig heeft. Onze Snoopy moet dagelijks zalf in het oog want die is al aan één oog blind en onze Quickstep staat vol bubbels en heeft ook de nodige verzorging nodig. Het dier reageerde allergisch op een spray-behandeling tegen vlooien, dat is geen verwaarlozing maar iets wat kan gebeuren. Wij zorgen goed voor onze dieren en staan in nauw contact met onze dierenarts. Jammer genoeg was Quickstep door zijn allergie redelijk vermagerd maar dat is niet omdat die verwaarloosd wordt, wel integendeel. We hebben nu aan de dierenarts gevraagd om de noodzakelijke behandelingen in het rapport, dat hij moet opmaken, te vermelden zodat de verantwoordelijken tenminste weten wat ze moeten doen. Ook het feit dat de dieren van vandaag op morgen andere voeding krijgen, is niet meteen ideaal. ”

Geen idee waar honden verblijven

Waar hun dieren voorlopig verblijven is een raadsel voor het koppel. “Misschien maar goed ook want anders zou ik er poolshoogte gaan nemen. Gelukkig hadden we geen pups meer in huis want ander waren die ook meegenomen. Ik weet dat onze klanten allemaal blije mensen zijn. Een koppel uit Nederland, die zelf al 2 pups in huis heeft, lieten al weten dat ze gerust nog 2 honden tijdelijk in huis willen nemen en ook van anderen krijgen we niets dan positieve reacties. Die steun betekent veel voor ons en maakt dat ze ons niet klein krijgen. Als we nu wat hulp krijgen van anderen om die verbouwingen rond te krijgen binnen de 2 maanden hoop ik echt dat onze dieren snel terug bij ons zijn. De winkel gaat in elk geval niet open zolang ze niet allemaal terug zijn, dat krijg ik niet over mijn hart”, besluit Beatrijs.

Wie wil komen helpen kan Beatrijs bellen op het nummer 0484-14.70.25. Het koppel is intussen ook een crowdfunding begonnen want zelf krijgen ze alles niet betaald. Wie wil doneren kan terecht op https://www.whydonate.nl/fundraising/help-kennel-duitse-doggen-terug-te-krijgen

Deense Dog
Veel mensen die een pup bij hen kochten, betuigen hun steun aan het koppel.

Lees meer over