Wandelen langs vista’s in de Grote Getevallei in Linter

22 maart 2021 | 10u35 | Gepost door christian.henn…
Vergezichten in de vallei
Dankzij een subsidie van de Vlaamse Overheid kan Natuurpunt binnenkort bezoekers nog meer laten genieten van wat het natuurgebied Grote Getevallei te bieden heeft. Uitgestrekte open rivierlandschappen maken nu eenmaal deel uit van ons erfgoed, en landschapsvergezichten, ook wel vista’s genoemd, dragen bij tot een memorabele natuurbeleving.

Het knuppelpad nabij de Hokstraat tussen Dries- en Neerlinter was al langer in verval, en kwam al eerder op de agenda van de beheercommissie Grote Getevallei. Daarnaast bemoeilijkte de ligging van het knuppelpad nu het verdere natuurbeheer van deze unieke zone voor fauna en flora. Samen met provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en gemeente Linter ging Natuurpunt op zoek naar een structurele oplossing waarbij zowel de belevingswaarde kon worden verhoogd als meer kansen zouden ontstaan voor de typische biodiversiteit van de Getevallei. Bij het zoeken naar een nieuw traject werd ook de doelgroepenwerking en de dienst Toerisme van provincie Vlaams-Brabant betrokken. Finaal kwam een verlegging van het bestaande traject uit de bus.

Natuurpunt bleef niet bij de pakken zitten, en vroeg een  openstellingsubsidie aan via de Vlaamse Overheid. Wat verandert er concreet? Het wandeltraject tussen wandelknooppunten 100, 140 en 19 verschuift een stukje naar het noorden. Het knuppelpad verdwijnt en er komen twee vlonders om twee perceelsgrachten vlot over te steken. Het nieuwe wandeltraject zal knooppunt 100 direct verbinden met de klimkamsalamander nabij de Getedijk, en zal deels verlopen door de pioniersbossen nabij de Getedijk.

“Op het meest open punt van dit nieuwe wandeltraject krijg je een verzicht geboden, over de ‘s Hertogengracht in de verte en dus in de richting van Wommersom. Deze vista geeft het prachtige, kleurrijke landschap van de Grote Getevallei op z’n best weer, met een afwisseling van bloemrijke graslanden doorsneden door lijnvormige doornstruwelen. Knooppunt 140 blijft behouden, en zal nu enkel in verbinding staan met 19. De bestaande wandelpoort en bareel langs de Hokstraat wordt teniet gedaan met een takkenril, en kan opnieuw dichtgroeien met een bramenkoepel. Wij als natuurbeschermers hopen alleszins dat jullie dankzij deze wandelverbinding nog meer kunnen genieten van dit prachtige natuurgebied”, aldus Natuurpunt

Wandelkaarten en info: www.natuurpunt.be/natuurgebied/grote-getevallei www.wandelknooppunt.be/nl/routeplanner 

Lees meer over