Linter treedt toe tot Erfgoedstichting Vlaams-Brabant

1 juni 2021 | 17u09 | Gepost door christian.henn…
Waterhof krijgt nieuwe bestemming
De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant is een stichting van openbaar nut met maatschappelijke zetel op het Provinciehuis Vlaams-Brabant. De gemeente Linter ondertekent met de Erfgoedstichting een convenant voor een periode van vijf jaar.

De Erfgoedstichting verwerft, beschermt, herstelt, ontsluit  en herwaardeert onroerend erfgoed en voorziet in restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed, samen met het lokaal bestuur. “De stichting kan zelf haar oog laten vallen op een gebouw met grote erfgoedwaarde en dan zelf restauratie voorstellen. Ofwel kan de gemeente Linter zelf een gebouw met grote erfgoedwaarde voor restauratie voorstellen, die dan tegelijk een herbestemming krijgt. Wij denken dan in eerste instantie aan het Waterhof (foto) in Melkwezer”, zegt burgemeester Marc Wijnants.

Het Waterhof

“Wij hebben dat gebouw al gekocht, met het doel er een jeugdcentrum van te maken. Het gaat om een voormalig slot met slotgracht, uitgebouwd tot vierkantshoeve, maar thans in verval. Het Waterhof in Melkwezer staat ook op de radar van de Erfgoedstichting. De Erfgoedstichting zal door de overeenkomst kunnen zorgen voor de subsidies, de aannemer … Zij beschikken over de nodige mensen met technische kennis om de ingewikkelde subsidiedossiers op te volgen. Achteraf wordt het gebouw dan weer overgegeven aan de gemeente”, aldus de burgemeester.

“Het is een win-win overeenkomst voor zowel de Provincie als Linter. Deze overeenkomst draagt immers bij aan een slagkrachtige werking van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant om zo samen de toekomst van het onroerend erfgoed en cultuurhistorische landschappen in Vlaams Brabant te  veilig te stellen voor de gemeenschap. Deze convenant wordt afgesloten voor een periode van 5 jaar: van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025”, aldus een mededeling van het gemeentebestuur.

Lees meer over