‘Is Linter te klein geworden voor Open VLD?’, vraagt de burgemeester zich af

8 januari 2022 | 17u46 | Gepost door christian.henn…
Mogelijke fusie van Linter

Open Vld-Linter lanceerde al lang mogelijke plannen om tot een plattelandsfusie te komen: fusie met Zoutleeuw, Kortenaken en Geetbets (foto) , of met Zoutleeuw en Landen, of allemaal samen. “Voor Open-VLD kan het blijkbaar niet vlug genoeg gaan. Is Linter voor Open-VLD Linter te klein geworden ? We zijn gewapend voor de toekomst. We zijn niet persé tegen een fusie, maar we kunnen er ook zonder”, reageert burgemeester Marc Wijnants. (CD&V)

“Gesprekken over fusie mogen niet plaats vinden in een achterkamertje maar met alle partijen die zitting hebben in de gemeenteraad en het belangrijkste is natuurlijk het raadplegen van onze inwoners”, is het standpunt van  Open VLD. “Een raadpleging van alle bewoners kan maar als er een serieus voorakkoord is”, reageert de burgemeester.

Integratie OCMW-gemeente

“In Linter waait er een sfeer van ondernemerschap, vooruitgang en samenhorigheid. Dit offeren wij zomaar niet op, op het altaar van een fusie. Om de dienstverlening te optimaliseren, zal eind januari/begin februari 2022 de integratie OCMW – gemeente voltooid zijn,  zowel wat personele invulling betreft als het fysiek samenzitten, aldus burgemeester Marc Wijnants.

“De renovatiewerken aan het gemeentehuis zitten nu in de laatste fase. Alle diensten zitten dan samen in een eigentijds gebouw dat een fundamentele facelift kreeg. Ook het organigram is aangepast aan de nieuwe noden en de digitalisering wordt verder geïmplementeerd. Linter is klaar om de toekomst tegemoet te zien zowel financieel als organisatorisch.”

Lagere schuld

“Linter is immers financieel gezond. Onze schuld per inwoner is beduidend lager dan vele andere gemeenten. Daarbij maken wij de kanttekening dat zowel de culturele als sportieve sector bloeien naast een actief ondernemerschap.  Een sport – en cultuursite staat in de steigers. Een degelijke huisvesting voor onze technische diensten in de Linde garandeert kwaliteit. Vandaar ook dat voor ons een fusie enkel maar kan indien er een toekomstproject is waar alle inwoners beter van worden. “

“Een sterk inclusief fusieverhaal beantwoordt aan : versterking van de expertise  & efficientie van de dienstverlening, investeren in nabijheid, versterking van de bestuurskracht en slagkracht, waarbij de keuze van de partners een meerwaarde moet bieden en er respect is voor alle partners met behoud van de ieders identiteit."

Ook Tienen niet vergeten

“In het rapport bestuurskrachtmeting ivm Linter is een belangrijk hoofdstuk gewijd aan de buurgemeenten en de vergelijking op basis van een aantal belangrijke strategische indicatoren, met het oog op mogelijke fusies. Op financieel vlak is Landen de beste partner en Tienen wat in mindere mate. Op het gebied van gelijkwaardigheid zijn dat Geetbets, Kortenaken en Zoutleeuw. Wat socio-economische samenhang betreft, steekt Tienen erbovenuit, gevolgd door Zoutleeuw. Qua uitrusting is Tienen met stip koploper als regionale stad “.

“Voor Open-VLD kan het blijkbaar niet vlug genoeg gaan. Open-VLD Linter wil blijkbaar zo vlug mogelijk uitverkoop houden. Wij hebben de fractieleider van Open-VLD aangeraden om zeker eens de koppen samen te steken met partijgenoten van buurgemeenten, kwestie om zich daar ook eens te informeren”, besluit burgemeester Marc Wijnants.

Lees meer over