Infoavond in Linter over het planten van schaduwbomen in veeweiden

Vee in de weide
Wie meer te weten wil komen over de voor- en nadelen van bomen en struiken in veeweiden of welke soorten en landschapselementen best geplant worden, kan terecht op de infoavond van maandag 4 oktober om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Orsmaal-Linter.

Tijdens de hittegolven van de voorbije jaren werd de nood aan beschutting voor runderen en andere begrazingsdieren extra duidelijk. Op vele plaatsen zochten de koeien, schapen en paarden de schaduw op. Regionaal Landschap Zuid-Hageland startte daarom een project op om extra bomen en struiken in veeweides aan te planten.

Naast de verkoeling die ze bieden in hete periodes en beschutting bij gure weersomstandigheden zorgen bomen ook voor een betere waterinfiltratie en halen ze water uit diepere lagen. Bladeren en twijgen bieden een aanvulling op het rantsoen: ze zijn een bron van eiwitten, mineralen en sporenelementen met een positief effect op de vertering en gezondheid.

Lees verder onder de foto

Schaduwboom

ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en Bos+ , zullen op de infoavond de resultaten van de lopende studieopdracht ‘Weidescherm’ toelichten. Ze presenteren er de praktische fiches en een nieuwe module van de agroforestry planner, een webtool die ondersteuning biedt bij het vinden van geschikte bomen en struiken voor verschillende landbouwtoepassingen. Regionaal Landschap Zuid-Hageland licht vervolgens toe hoe  in onze regio concreet aan de slag te gaan  en welke ondersteuning men kan krijgen..

Omwille van corona inschrijving: via www.rlzh.be . Info: joachim.lambrechts@rlzh.be  - 0468/47.32.78

Lees meer over