Fusiekoorts in Linter

24 februari 2021 | 14u27 | Gepost door christian.henn…
Fusie, referendum of werkgroep
De CD&V-meerderheid wil dat Linter bij een eventuele fusie geen aanhangsel wordt van een andere gemeente. Daarom brengt het college nu al mogelijke samenwerkingen in kaart en wil het beroep doen op een externe partner. Bij de oppositie stelt N-VA een referendum voor, terwijl de OpenVld en Sp.a –oppositie een werkgroep willen met een gelijke vertegenwoordiging van de oppositie in.

Open Vld bond de kat de bel aan door een agendapunt toe te voegen aan de raadszitting i.v.m. de houding van de gemeente Linter i.v.m. mogelijke fusies. “Volgende legislatuur zal er wellicht een verplichte fusie komen. En hierop willen wij anticiperen. Linter wil immers niet zomaar een aanhangsel worden bij een verplichte fusie. We vragen externe ondersteuning aan de Idea groep Zo spiegelen we ons aan een aantal kerncijfers van de buurgemeenten. Daarnaast gaat Linter samen met een interne werkgroep na welke mogelijke vormen van schaalvergroting een oplossing kunnen bieden voor hun specifieke situatie. Dit kan gaan van de meest eenvoudige vorm nl. intergemeentelijke samenwerking tot een fusie van twee of meer gemeenten”, zo reageerde de CD&V-meerheid.

‘De Open Vld-fractie is reeds geruime tijd vragende partij om een fusie te onderzoeken. Onze fracties van Open Vld en Sp.a-Linter zijn tevreden dat er werk wordt gemaakt van een grondige analyse van de verschillende mogelijkheden. Vraag blijft natuurlijk in hoeverre een zoveelste nieuw samenwerkingsverband wenselijk is, aangezien we in Vlaanderen nu al de kroon spannen met een heel kluwen aan samenwerkingsverbanden. Corona heeft dit nog maar eens pijnlijk duidelijk gemaakt. Daarenboven is de kans groot dat een samenwerkingsverband niet zal volstaan en we nadien toch nog verplicht zullen moeten fusioneren. Laten we de fusie-optie dus zeer grondig bekijken. Onze fracties zijn vragende partij om net als in onze buurgemeente Kortenaken een werkgroep op te richten met gelijke vertegenwoordiging van meerderheid en oppositie,’ zo reageerden SP.a en Open Vld.

De N-VA-oppositie stelde dat de CD&V die altijd tegen de fusies was, nu blijkbaar een bocht van 180 graden maakte en hamerde nu, vergeefs, op een referendum.

Lees meer over