Emotionele ontmoeting tussen Jean Iarchy en de familie van Jeanne Roosen uit Drieslinter

10 oktober 2021 | 15u46 | Gepost door christian.henn…
De familie Roosen
In het gemeentehuis van Orsmaal-Linter ontmoetten de families Iarchy en Roosen elkaar voor het eerst. Jeanne Roosen uit Drieslinter vond immers een uit de deportatietrein geworpen bericht van Moise Iarchy, en stuurde het naar de familie van de gedeporteerde Jood. Jeanne Roosen deed dit zomaar, en was er zich nooit van bewust welk impact dit briefje had op een hele familie. De zoon van Moise, Jean Iarchy (foto 2), was aanwezig samen met zijn echtgenote Nadine.

In het gemeentehuis van Orsmaal, waar de mensen verwelkomd werden door burgemeester Marc Wijnants, was een hele delegatie van de familie Roosen (foto 1) aanwezig, en ook Jean en Nadine Iarchy.

Moise Iarchy

Veerle Vanden Daelen, adjunct-directeur  van de Kazerne Dossin, die mee aan de basis lag van het onderzoek, bracht het verhaal in het gemeentehuis: “Moise Iarchy kwam in 1928 naar Antwerpen en ontmoette er als student zijn latere vrouw die uit Polen overgekomen was. In 1934 leerden ze elkaar kennen, ze trouwden en vlak voor de oorlog werd hun zoontje Jean geboren. In december 1940 moest Moise zich al registreren in de Jodenregisters. In 1942 werden ze verplicht lid van een Jodenvereniging: alles was klaar voor deportatie. Moise werd gearresteerd, verbleef even in de Dossin kazerne in Mechelen. Op 13 september 1942 schreef hij nog een briefje naar zijn familie en op 15 september bevond hij zich al aan boord van een trein richting Auschwitz”.

Lees verder onder de foto van Jean en Nadine Iarchy

Veerle Nadine en Jean Iarchy

“Vanuit de trein gooide hij een bericht voor zijn familie en dat werd gevonden door Jeanne Roosen, die aan de Grote Steenweg in Drieslinter woonde. Dit was het laaste bericht dat de familie ooit kreeg van vader Moise. Jeanne Roosen wist zelf nooit welk belang het doorsturen van dit kaartje had. De familie van Moise had geluk dat ze konden onderduiken in Durbuy. Pas in 1949 kregen ze officieel bericht van het overlijden van vader Moise”, aldus Veerle Vanden Daelen.

Jeanne Roosen

Vervolgens schetste Lisette Wouters het verhaal van de familie Roosen uit Drieslinter. “Jeanne, die geboren werd in 1925 en overleed op 91-jarige leeftijd in 2016, vond het kaartje toen ze 17 jaar oud was. Ze stuurde het op, maar heeft dat nooit tegen iemand verteld. Waarna Naadine Iarchy in naam van haar echtgenoot Jean, de familie Roosen bedankte: “Door haar volledige naam op het kaartje te plaatsen nam Jeanne zelf een groot risico. Dit bewijst dat ze het hart op de juiste plaats had en risico’s durfde nemen. Het kaartje is altijd in bezit gebleven van de moeder van Jean tot bij haar overlijden in 1980. Toen kwam het in bezit van Jean, maar het is pas na zijn pensioen dat voor hem het belang van dit kaartje steeds groter werd. Dankzij het MAS konden de opsporing van de familie Roosen starten”.

Lees verder onder de foto van Jeanne en Moise

Jeanne Roosen en Moise Iarchy

Na de plechtigheid in het gemeentehuis werden bloemen neergelegd aan het oorlogskunstwerk voor het oorlogsmuseum in Orsmaal.

Lees meer over