Woonproject op de site Alkazaar in Walshoutem wordt verder gezet

26 februari 2021 | 09u48 | Gepost door christian.henn…
Woonproject aan Alkazaar
De stad Landen heeft in 2009 de feestzaal ‘Alkazaar’ aangekocht met de intentie de voormalige feestzaal om te vormen tot een ontmoetingscentrum voor Walshoutem. Binnen de vorige legislatuur is er uiteindelijk beslist om de Alkazaar (foto) af te breken. Een groepswoningproject voor deelwonen werd stopgezet, maar wordt nu weer opgestart..

In 2015 werd er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de stad Landen, die grondeigenaar is, en vzw Vlaanderen Bouwt (Vlabo) voor de bouw van koopwoningen aan de Walshoutemstraat. Na een wedstrijd die door Vlabo werd georganiseerd, werd het project van A4 Architecten uit Leuven samen met MVG Bouwbedrijf uit Huldenberg weerhouden door een jury van deskundigen. Het project,  de bouw van een passief groepswoningbouwproject waarbij deelwonen wordt geïntegreerd, werd verfijnd en resulteerde in een stedenbouwkundige aanvraag van MVG bouwbedrijf.

De vergunning werd echter in beroep vernietigd na besluit van de raad van vergunningenbetwistingen. Bijkomend is het MVG bouwbedrijf in 2018 in faling gegaan. Thans krijgt het project een nieuwe start.

Lore Fourie foto), schepen voor stedenbouw en ruimtelijke ordening licht de nieuwe plannen toe “Aangezien dit groepswoningproject van deelwonen een mooi voorbeeld van inbreiding is in een bestaande dorpskern op schaal van het dorp heeft het bestuur samen met Vlaanderen bouwt en de private grondeigenaar beslist om door te gaan met het project, rekening houdend met de opmerkingen van de beslissing van de deputatie van de provincie Vlaams–Brabant.”

“Dit inbreidingsgebied is gelegen in het dorpshart van Walshoutem en ligt op een strategische locatie voor kwaliteitsvolle verdichting op schaal van het dorp,  zoals ook is opgenomen in de bundel van leefbare dorpen, opgesteld door het studiebureau Plus office en gecoördineerd door de provincie Vlaams–Brabant. Los hiervan wil de stad Landen nog een nieuw ontmoetingscentrum realiseren voor Walshoutem. “

Lees meer over