Wel 43 soorten bijen in Brakouter in Neerwinden

23 April 2021 | 14u35 | Gepost door christian.henn…
Op zoek naar bijen in Brakouter
Win Vertommen en Pieter Vanormelingen voerden voor Natuurpunt een onderzoek uit naar wilde bijen in de Brakouter in Neerwinden. Tijdens hun inventarisatie werden wel 43 soorten bijen gerepertorieerd, waarbij ook negen bedreigde soorten.

Voor dit onderzoek werden wilde bijen geïnventariseerd in en rond twee kleine wachtbekkens op de Brakouter te Neerwinden (foto auteurs studie), op vier verschillende dagen in 2020, met als doel de aanwezige bijendiversiteit in kaart te brengen en een beheeradvies te formuleren gericht op de instandhouding en verbetering van nestgelegenheid en bloemenaanbod voor wilde bijen. De uitgestrekte leemplateaus in deze regio zijn vooral gekend voor de nog aanwezige akkervogels, waarvoor tegenwoordig heel wat beheermaatregelen genomen worden op akkerland, maar blijken ook nog heel wat potenties voor wilde bijen te hebben.

Gezien de sterke seizoensgebondenheid van wilde bijen werden de wachtbekkens vier keer bezocht tussen april en augustus 2020 om zoveel mogelijk van de aanwezige bijensoorten te kunnen waarnemen. Enkel de vroegst in het voorjaar vliegende bijen werden zo gemist. De inventarisaties werden uitgevoerd in voor wilde bijen geschikte weersomstandigheden. Er werd intensief gezocht naar wilde bijen op geschikte bloemen

“Tijdens deze inventarisatie werden 236 waarnemingen verricht van 43 soorten bijen. Ondanks dit reeds grote soortenaantal op een erg beperkte oppervlakte is deze soortenlijst ongetwijfeld nog uit te breiden tijdens verdere inventarisaties in de toekomst. Dit geldt zeker voor een bezoek in het vroege voorjaar, voor de vroegst vliegende bijensoorten. Tot de reeds waargenomen bijen behoren niet minder dan 9 Rode Lijst soorten, waarvan er 3 beschouwd worden als ‘Ernstig bedreigd’, 2 als ‘Bedreigd’ en 4 als ‘Bijna Bedreigd”, aldus de auteurs van het onderzoek.

Er werd in deze studie gefocust op wilde bijen. Toch vielen ook de grote aantallen graaf- en goudwespen op. Omwille van hun gelijkaardige levenswijze en hun belang als plaagbestrijders of parasitaire relatie met wilde bijen werden ze ook besproken in de studie.

Lees meer over