Wange viert hele dag feest bij inhuldiging van ‘ t Wangske

Lint wordt doorgeknipt
De zaterdag in Wange, deelgemeente van Landen, begon met een receptie voor de inwoners, om hen te bedanken voor hun geduld bij de heraanleg van het dorpscentrum. Maar de hoofdfestiviteit was toch de inhuldiging van het nieuwe ontmoetingscentrum in de voormalige kerk en vooral de festiviteiten errond, met een optreden van Sam Gooris als afsluiter.

Nog voor de inhuldiging van ’t Wangske werd het Mariabeeld in centrum Wange opnieuw ingewijd door diaken Oscar Kinnaer. Dit beeld kreeg een nieuwe plaats na de werken.

Lees verder onder de foto van de inwijding van het Mariabeeld

Inwijding Mariabeeld

“De kerk is verdwenen, er is geen parochiecentrum meer in Wange, geen café meer, geen verenigingsleven. Maar toch slaagde de jongere generatie erin om Wange weer op de kaart te zetten, met een ontmoetingscentrum in de kerk. Ooit noemde schepen Frans Kinnaer Wange de ‘poort van Europa’, laten we wat bescheidener zijn en dit de ‘hoofdstad van Landen’ noemen”, grapte de diaken vooraleer hij het beeld van Maria, dat een facelift kreeg, inwijdde.

Lees verder onder de foto

OC 't Wangske

Herbestemming

Daarna volgden de plechtigheden aan het ontmoetingscentrum. Schepen voor erediensten, Lore Fourie voerde het woord en knipte het lint door: “ In het kleine kerkje van Wange vonden sinds 2014 geen erediensten meer plaats. Daarom ging de stad Landen op zoek naar een nieuwe bestemming voor het kerkje.  De Kristus-Koningkerk van Wange werd geselecteerd voor de projectoproep van de provincie Vlaams-Brabant “Het eeuwige leven voor je landelijke kerk”. Deze selectie vertaalt zich in een begeleiding door PARCUM, het expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, en een budget van 25.000 euro voor de uitvoering van een herbestemmingstraject. Dit mooie project moet ervoor zorgen dat er in Wange terug een plaats kan zijn om samen te komen”, aldus de schepen. Maar eerst moest de kerk van Wange nog geruild worden met de kerk van Rumsdorp, omdat die van Wange niet aan de gemeente behoorde. Dat is ondertussen allemaal in orde.

Lees verder onder de foto

OC aan binnenkant

Inwoners kozen naam

“Dit herbestemmingstraject gebeurde samen met de Wangenaars. Er werd een projectgroep opgericht met IOED Zuid-Hageland en lokale vertegenwoordigers, nl. de stad, de kerkfabriek, de Bende van Wange en de Kasteelhoeve van Wange . Ondanks de beperkingen die corona oplegde, slaagden we er samen met de inwoners in om in Wange terug een plek te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.  Samen gingen ze ook op  zoek naar een naam voor dit nieuwe ontmoetingscentrum.: het werd ’t Wangske. Dank aan alle medewerkers en zeker aan de Bende van Wange”, besloot de schepen.

Lees verder onder de foto

Toespraak voor de kerk

Daarna kon het feest beginnen met o.a. optredens van de jeugdconcertband van Landen, Living Cat, Stonewash en Sam Gooris. Met daarbij heel wat animatie.

Lees meer over