Vrijwilligers gaan helpen in rampgebied, na wateroverlast vorige week

Vrijwilligers
Evy Lesuisse (32) uit Gingelom en andere vrijwilligers trokken woensdagochtend 21 juli vanuit Landen naar de getroffen gebieden door de wateroverlast van vorige week in het Luikse. Met vereende krachten verzamelden ze voedsel, kledij en babyspullen die ze nu naar de slachtoffers brengen.

Dinsdagavond was Evy, samen met anderen, nog volop bezig om 300 pasta’s te bereiden. “Het is zeker niet de eerste keer dat we dergelijke actie organiseren maar ik heb er toch even goed moeten over nadenken over hoe we dit gingen aanpakken. We dachten eerst samen te werken met andere verenigingen maar uiteindelijk hebben we alles zelf georganiseerd. Via de stad konden we beroep doen op een grote ruimte om alle goederen op te slaan”, vertelt Evy.

Lees verder onder de foto.

Wateroverlast vrijwilligers
De vrijwilligers konden rekenen op heel wat mensen die spullen binnen brachten. Foto Evy Lesuisse

Grote respons

De initiatiefnemers zijn alvast blij met de grote respons die ze kregen van iedereen. “Het idee ontstond donderdagavond en vrijdag was het al hectisch. Er werden heel veel spullen binnengebracht en verschillende mensen boden hun hulp aan om alles te helpen sorteren. Maandag konden we al 5 bestelwagens - met voedsel, huishoud- en verzorgingsproducten - naar het getroffen gebied sturen, dinsdag bracht een tweede transport vooral babyspullen en basisvoedsel. Woensdag hebben we opnieuw veel spullen mee maar nu gaan we er ook helpen bij het opruimen en kuisen. We hadden hierover contact met het crisiscentrum en coronagewijs mochten we gaan helpen.”

Lees verder onder de foto.

Vrijwilligers
Helpen opruimen. Foto: Evy Lesuisse

Irreëel

Eerder ging Evy al een kijkje nemen in de getroffen gebieden en wat ze daar zag, maakte indruk op haar. “Toen ik de beelden op tv zag, zat ik met tranen in de ogen te kijken. Wanneer je daar bent, en je ziet het leed met eigen ogen, is het irreëel. Zondag waren mensen vooral alles in containers aan het gooien. Dinsdag was alles al een beetje normaler maar alle deuren en ramen van de huizen stonden open en alles was leeg, dat is een heel vreemde ervaring. Weet je dat de getroffen mensen ons zelfs koffie en thee aanboden terwijl ze zelf niets meer hebben”, getuigt ze. “Het is ongelofelijk wat zo’n actie teweeg kan brengen. Je ontmoet zoveel nieuwe mensen, allemaal met het hart op de juiste plaats. Ook al is het maar een kleine bijdrage, ik vind het belangrijk dat we dit doen en ook onze kinderen begrijpen dat, daar ben ik heel blij om.”

Lees meer over