Meer vrouwen op straat in Neerwinden: Josephine en Germaine

Germaine van de Walin reus
In september 2020 keurde de gemeenteraad van Landen de nieuwe straatnamen voor het project Spikboomstraat-Braakkouterstraat definitief goed. Geïnspireerd door het programma van Sofie Lemaire ‘Meer vrouw op straat’, is er, na een brede bevraging , gekozen voor de Josephine Vanhoebroeckstraat en Germaine van de Walinstraat. Deze namen verwijzen naar sterke vrouwen die ook geografisch gelinkt kunnen worden aan de plaats waar de nieuwe straten komen.

Schepen Lore Fourie : “Ik ben heel tevreden met de keuze van de vrouwelijke straatnamen, zeker als je weet dat vandaag slechts 5 van de 255 straatnamen verwijzen naar een vrouw. Deze namen zijn bovendien gekozen na een uitgebreide bevraging van de inwoners van Landen. De straatnamen worden officieel ingehuldigd op zondag 12 september. Samen met de Gilde van Germaine van de Walin maken we er een echt dorpsfeest van. Iedereen welkom in Neerwinden vanaf 14 uur.”

Josephine Vanhoebroeck (Neerwinden 2/10/1872 - 7/05/1935) is de allereerste vrouw die verkozen werd als gemeenteraadslid, in het kanton Landen, in Neerwinden bij de verkiezingen van 1921. Zij is één van de eerste vrouwelijke politieke pioniers van België.

Germaine Moureau (1/11/1903  - Neerwinden 11/05/1985) was een gekend volksfiguur die woonde in de nabijheid van het project. Ze had de bijzondere gave kinderen te genezen van het zogenaamde “Five Lène" oftewel een hoofdkwaal. Haar bijnaam was Germaine van de Walin. In Neerwinden is er zelfs een reus  (rechts op de foto) gemaakt naar haar voorbeeld en de plaatselijke reuzengilde is maar wat blij met de nieuwe straatnaam.

Lees meer over