Landen toont warm hart en wordt pleegzorgstad: actief op zoektocht naar pleeggezinnen

19 januari 2022 | 12u30 | Gepost door christian.henn…
Afgevaardigden van de stad, pleegouder en Huis van het Kind

Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel en de stad Landen zetten vanaf 2022 hun schouders onder het versterken van pleegzorg in Landen. Op donderdag 20 januari 2022 ondertekent Landen het charter ‘pleegzorgstad’ waarmee de stad zich engageert om kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen in haar buurt te ondersteunen, in het Huis van het Kind. Zo gaat Landen het engagement aan om samen met Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel actief op zoek te gaan naar nieuwe pleeggezinnen en de werking van pleegzorg beter bekend te maken.

In Landen zijn er momenteel 25 pleeggezinnen. Zij vangen kinderen en volwassenen in nood op. “De inzet van deze gezinnen zet Landen met verve op de Vlaamse pleegzorgkaart”, zegt Ellen Derde, teamverantwoordelijke afdeling Tienen. In ieders leven loopt er wel eens iets moeilijk. Soms kunnen de problemen zo hoog oplopen dat ouders tijdelijk niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen. Pleegouders bieden aan deze ouders en kinderen een goede oplossing. Pleegzorg is een hulpvorm voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek.  Pleeggezinnen bieden gedurende die tijd opvang en zorg aan pleegkinderen of-gasten. Ze doen dat vrijwillig, maar met de steun van een dienst voor pleegzorg. Deze opvang kan langdurig zijn maar soms is een gezin ook al geholpen met logeerzorg waarbij men slechts af en toe beroep doet op een pleeggezin.”

Contact tussen pleeggezinnen

“In Landen willen we graag het label van ‘pleegzorgstad’ dragen. Samen met Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel wordt er een duurzame samenwerking op poten gezet om pleegzorg in Landen bekend te maken op een laagdrempelige manier. Ook willen we steungevende ontmoetingen faciliteren”, zegt Saartje Ieven, schepen van jeugd en burgerparticipatie.

Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel zal een aanwezige partner zijn in het Landense Huis van het Kind. Een pleegzorgstad zet pleegzorg op verschillende manieren in de kijker, bijvoorbeeld via de communicatiekanalen van de stad of door aanwezigheid op een evenement.

“Pleegzorgers zullen dankzij deze samenwerking makkelijker met mekaar in contact komen. Er zullen momenten georganiseerd worden waar pleegzorgers kunnen ontmoeten, delen en verbinden. Super dat de stad pleeggezinnen mee ondersteunt, en dat pleegzorg in Landen zo meer in aandacht komt ", zegt Babs Van Dyck, pleegouder in Landen.

Info: www.pleegzorg.be

Lees meer over