Landen promoot fietsstraten en fietsroute tijdens autovrije zondag

Fietstraat en fietsroude
Op de autovrije zondag 19 september vraagt de stad Landen aandacht voor de fiets. Daarom promoten ze de prachtige Landense fietsroute: 43 km over het glooiend landschap van Landen en worden fietsstraten langs het parcours, georganiseerd. Op die manier wil de stad Landen zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen want hoe meer fietsen, hoe minder auto’s.

Gerty Lintermans, schepen van mobiliteit, legt uit waarom “Uit de bevraging voor ons nieuwe mobiliteitsplan kwam duidelijk de vraag naar meer ruimte en veiligheid voor onze actieve weggebruikers. De aanleg van fietspaden op hoofdwegen is aangewezen, maar in woonbuurten is dat niet altijd haalbaar. Fietsen in gemengd verkeer vraagt om weinig en traag gemotoriseerd verkeer. Fietsstraten zijn hier een mooi voorbeeld van. Om fietsstraten meer aandacht en bekendheid te geven,  organiseren wij op autovrije zondag langs het traject van de Landense fietsroute fietsstraten in de verschillende deelgemeenten. In een fietsstraat zijn motorvoertuigen toegelaten maar ze mogen de fietsers niet inhalen. Bovendien is de snelheid in een fietsstraat beperkt tot 30 kilometer per uur.”

Randanimatie

“Daarnaast zorgen wij ook voor leuke randanimatie. Zo worden aan de Heilige Kruiskapel in Neerwinden demonstraties musketschieten gegeven van 13.30 tot 16.30 uur, met uitleg over de vuurwapens ten tijde van de veldslagen nabij Neerwinden. Liefhebbers kunnen ook een kijkje nemen op het unieke uitzichtpunt over het slagveld met zicht op Landen. Dit punt ligt op privédomein en zal speciaal voor deze gelegenheid te voet toegankelijk worden gemaakt. Voor onze jongste deelnemers voorzien wij een speelstraat met springkasteel in de F. Istasstraat in  Neerlanden”, aldus de schepen.

Een gratis papieren versie van de Landense fietsroute kan bekomen worden op de  toeristische dienst, Molenbergstraat 4, 3400 Landen, 011 88 34 68,  toerisme@landen.be

Lees meer over