Landen legt locaties voor industriële bedrijvigheid vast

24 februari 2021 | 09u59 | Gepost door christian.henn…
Schepen Lore aan een RUP site
In de vorige legislatuur gaf het stadsbestuur van Landen groen licht aan de Intercommunale Interleuven om werk te maken van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Bedrijvigheid Landen’. Het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan werd vorig jaar al voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad. Nu werd het definitief vastgelegd op de raadszitting van 23 februari.

Noodzakelijk, want tot op vandaag laat het oude gewestplan op verschillende locaties in Landen industriële activiteiten toe, op willekeurige schaal en vaak niet in verhouding met de toekomstvisie van stad Landen.  Het RUP “bedrijvigheid Landen” moet een plan worden waarbij de ruimtelijke draagkracht en de gewenste bedrijfsactiviteit op elkaar worden afgestemd.

Lore Fourie (foto) , schepen bevoegd voor stedenbouw & ruimtelijke ordening legt uit “Het uitvoeringsplan is een drieluik. Drie deelplannen met elk een site waarvan de ruimtelijke bestemming dringend aan een update toe was. De paarse vlekken op het gewestplan laten immers haast zonder beperking alle mogelijke industriële activiteiten toe. We passen dit nu aan met bijzondere aandacht en respect voor de huidige bedrijfsactiviteiten.”

Deelplan 1 handelt over de AVEVE-site in de Tiensestraat te Neerwinden. Enkel para-agrarische activiteiten worden nog toegestaan. Een eventuele nabestemming gaat over in landbouwactiviteit. 

Deelplan 2 is de bestaande KMO zone in Neerwinden, gelegen in het hart van de dorpskern. Deze zone wordt volledig herbestemd naar woongebied met landelijk karakter. De hoofdbestemming bestaat uit wonen in de vorm van ééngezinswoningen of meergezinswoningen op schaal van het dorp.

Deelplan 3 is gelegen in Ezemaal aan de Kraanbeekstraat nabij de spoorlijn. Bestaand industriegebied wordt omgevormd naar een zone voor agrarische bedrijvigheid met nabestemming landbouwactiviteit. Op die manier worden zowel de schaal als de aard van de bedrijvigheid blijvend verankerd. 

Het college van burgemeester en schepenen organiseerde hierover een openbaar onderzoek  en alle ingediende opmerkingen en bezwaren werden behandeld. Het dossier kon nu definitief vastgelegd worden op de gemeenteraad van 23 februari.

Lees meer over