Brandweerlui trainen zich fit voor bijzondere kalender

brandweer landen
In oktober wil de Vriendenkring van de brandweer van Landen een kalender uitbrengen ten voordele van de vzw Relaks. Omdat de 8 brandweermannen die hieraan zullen deelnemen ook met ontbloot bovenlijf op de kalender zullen prijken, volgen zij verschillende maanden lang een streng voedings- en trainingsschema om hun fans zeker niet teleur te stellen.

Verleden jaar in maart zou de Vriendenkring van de brandweer van Landen voor het eerst een fuif organiseren. Voor een goed doel. Maar dan kwam corona en moesten ze alles annuleren. In september dan maar, dachten ze. Maar ook dan dwong het venijnige beestje hen tot uitstel. Iets organiseren zat het sowieso de eerste maanden niet in.

Om te vermijden dat mensen hen zouden vergeten, kwal brandweerman en lid van de Vriendenkrijg, Freek Cornelis, met een bijzonder idee. Een idee waarbij mensen hen niet zo vlug meer zouden vergeten, mocht dat al het geval zijn. Een kalender met brandweermannen op. Het idee vond bijval in de vriendenkring. En ook vrijwillige kandidaten waren vlug gevonden. Acht dappere mannen verklaarden zich bereid om eraan mee te werken. En dat werken, dat mag heel letterlijk worden opgevat, zo leert ons Freek. "Aangezien we er ook met ontbloot bovenlijf op zouden komen, wilden we er wel goed uit zien", vertelt hij. "Bij de start in maart was niemand eerlijk gezegd echt in shape. Dus daar moest aan gewerkt worden."

Ze beslisten dan ook maar meteen om het heel professioneel aan te pakken. Samen met diëtiste en voedingsspecialiste Machteld Veckmans werden individuele trainings- en voedingsschema's opgesteld. Met een grote impact op hun persoonlijke leven. "We hebben allemaal een druk leven", bekent Freek. "En plots moesten we dit helemaal aanpassen aan die schema's. Eten moest worden voorbereid, er moest keer op keer getraind worden." Geen gemakkelijke opdracht, zeker nu de fitnesszalen nog tot 9 juni gesloten zijn en iedereen zelf ook nog het nodige trainingsmateriaal moest bijeen zien te sprokkelen. "Na een maand viel alles in zijn plooi", gaat Freek verder. "Het was een deel van ons leven geworden. Zo weten mijn kinderen vb dat papa geregeld voor anderhalf uur in de kelder verdwijnt om te trainen." 

Intussen krijgen de mannen bovendien ondersteuning uit onverwachte hoek. "De Belgische federatie van Bodybuilders hebben mee de schouders onder ons project gezet", vertelt Freek. "Zo mogen wij begin oktober, bij de eerste editie van de Fit Expo in Bergen, mee op het podium, tussen al die andere echte sporters. We krijgen er ook een standje, waarbij we onze kalenders mogen voorstellen en verkopen. En mensen mogen dan ook stemmen op hun favoriete brandweerman, waarbij wij 70 ct per sms krijgen."

Alhoewel de mannen natuurlijk heel blij zijn met deze steun, zorgt het ook wel voor de nodige druk. "Onze lichamen moeten hierdoor tegen september 'in form' zijn", aldus Freek. "Want dan vindt de fotoshoot, door professionele fotograaf Mieke Engelbos, plaats."

Maar ze weten waarom ze het doen. Want de opbrengst van hun kalenderverkoop, die gaat naar de vzw Relaks, die onder meer via een babytheek, een repaircafé en een fietsuitleendienst als circulaire hub van Landen opereert. En dat het imago van de brandweer ook meteen een boost krijgt, dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Reserveren voor deze bijzondere kalender kan nu al via de Instagram pagina van de Vriendenkring Brandweer Landen.  

Lees meer over