Bloemen zaaien om bijtjes te redden

21 April 2021 | 18u33 | Gepost door christian.henn…
Bloemen zaaien om de bijen te helpen.
Op donderdag 22 april levert de stad Landen zakjes bloemenzaad aan de scholen. Saartje Ieven (L'anders), schepen van leefmilieu legt uit wat de bedoeling is. “Alle kleuters en lagere schoolkinderen zullen zo'n zakje ontvangen in de hoop dat zij een plekje vinden om hun zaadjes te planten en te zien groeien.” Er komt ook een wilde bijenplan.

“Met deze actie, die loopt in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, willen wij samen met onze inwoners  de wilde bijenpopulatie en de biodiversiteit ondersteunen.  Wij hopen om binnenkort over het ganse grondgebied van Landen kleine bloemenweides te zien ontspringen. Wij vragen de ouders ook om een foto van die bloemenweide aan de milieudienst te bezorgen zodat die de resultaten goed in kaart kan brengen. Afhankelijk van het succes zal deze actie jaarlijks herhaald of zelfs uitgebreid worden,“ aldus de schepen.

Landen zal binnenkort ook een wilde bijenplan opstellen dat de technische dienst zal ondersteunen om op een nog meer verantwoorde manier het openbaar groen te onderhouden. Uit studies door Natuurpunt blijkt immers dat er zich zeldzame bijensoorten bevinden op Landens grondgebied. De uitvoering van dit wilde bijenplan moet zorgen voor een verdere inventarisatie van de aanwezige soorten, waarna er ondersteunende maatregelen getroffen kunnen worden om deze populaties verder te beschermen en te stimuleren.

Door de inwoners op te roepen bloemen te zaaien en zelf ook actie te ondernemen met het wilde bijenplan, hoopt de stad Landen de bijenpopulatie en de biodiversiteit een stevig duwtje in de rug te geven.

Lees meer over