10.000ste vaccin gezet in Landens vaccinatiecentrum

10.000ste vaccin Landen
In het vaccinatiecentrum in Landen werd woensdag 5 mei de 10.000ste prik toegediend. Zo goed als alle zorgverleners en 65-plussers van Landen, Linter, Zoutleeuw en Geetbets zijn ondertussen uitgenodigd en kregen de kans om zich, al minstens een eerste keer, te laten vaccineren.

Maar liefst 95% van de 65-plussers binnen de eerstelijnszone Zuid-Oost Hageland laat zich vaccineren. “Meer dan 9 op 10 van de mensen die werden uitgenodigd kregen effectief een eerste vaccin. De bereidwilligheid is duidelijk groot en dat is een goede zaak”, weet burgemeester Gino Debroux (L’anders/cf. foto).

Dat laatste blijkt ook uit de zeer lage cijfers van mensen die, aan het einde van een vaccinatiedag, nog extra worden uitgenodigd om een niet gebruikte spuit te laten zetten. “Uit cijfers blijkt dat dit om slechts 2,5% per vaccinatiedag gaat. Tot voor kort werkten we met een lokale reservelijst maar sinds verleden week maken we, net zoals de meeste vaccinatiecentra, gebruik van de QVAX-tool van de federale overheid. Daarnaast krijgen dagelijks tien kleuteronderwijzers en kinderverzorgers de kans om een overgebleven vaccin te laten zetten.”

Wanneer je op die reservelijst staar kan je sowieso pas worden opgeroepen wanneer jouw leeftijdsgroep/doelgroep al aan de beurt is. “Momenteel is het de beurt aan de risicopatiënten en de zwangere vrouwen. Zo goed als alle 65-plussers zijn aan bod gekomen en dus wordt de lijst verder aangevuld met anderen die jonger zijn dan 65. Wij krijgen heel wat positieve commentaren op de werking van ons vaccinatiecentrum en daar ben ik heel erg trots op. Temeer omdat ik besef dat we dit voor een heel groot deel te danken hebben aan al die vrijwilligers die zich elke dag opnieuw 100% inzetten om dit voor mekaar te krijgen. Ik kan niet voldoende benadrukken hoezeer ik dit waardeer.”

Lees meer over